Egészség

Ha fütyülni nem tudunk is a répától, a látásunknak jót tesz

„Edd meg a répát, tudsz majd tőle fütyülni” – legtöbbünket ezzel próbáltak a nagyszülők répaevésre sarkallni, kisebb-nagyobb sikerrel. Ha fütyülni nem is kezdtünk el tőle, de a látásunknak mindenképpen jót tett, mint a többi sárga zöldség.

A sárgarépa tehát fütyülésünkre vajmi kevés hatással lehet, a benne található luteinnek köszönhetően viszont fontos védelmezője szemünknek, látásunknak. Érdemes minél többet fogyasztani a sárga és narancssárga zöldségekből, melyek antioxidánsokat is nagy mértékben tartalmaznak.

A kertből a tányérra

A luteint, ezt a sárga színű karotinoidot, szervezetünk nem állítja elő, ezért a táplálékkal kell bejuttatni. Alapvetően sárga színt eredményez, nagyobb koncentrációban azonban pirosas-narancssárgásra festi meg az őt tartalmazó zöldségeket. A szemünkben, pontosabban a retinán található sárgafoltban van jelen lutein, és véd a nagy energiájú fénysugarakkal szemben.

A legtöbb luteint tartalmazó élelmiszerek:

  • Spenót
  • Cikória
  • Petrezselyem
  • Rukola
  • Zöldborsó
  • Zöldsaláta
  • Brokkoli
  • Sárgarépa
  • Tojás sárgája

Milyen formában együk?

Lehetőség szerint szezonális, friss biozöldségeket fogyasszunk, minél kevesebb hőkezelésnek kitéve. Nyersen vagy olajon éppen csak megpárolva. De fantasztikus zöldségleveket is készíthetünk luteinben gazdag zöldségekből.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top