Egészség

Gyere, adjál vért a kocsmában, báttya! – fél liter vér volt a belépő a koncertre

Youtube-hiphop + vér = B.U.L.I. Egy körúti kocsma harmadik véradásán jártunk, és úgy érezzük, határozottan ez a jövő. Öregszik ugyanis a Nagy Véradó Generáció.

A Youtube-generáció odamondogatós, keménykedős hiphopjával igyekszik megfogni a véradókat (pontosabban azokat, akik még nem véradók, de nagyon jó lenne az országnak, ha azok lennének) egy kocsma a bulinegyed szélén. Az ötlet, amilyen egyszerű, olyan jól működik marketingszempontból és a gyakorlatban is:

nappal vért adsz, este ezért cserébe eljöhetsz ingyen bulizni és még italt is kapsz.

A kezdeményezésre nagy szükség van, most kell ugyanis megfogni az új véradó generációt – mondták el a szervezők, amikor megnéztük, kik és hogyan adnak vért a szokásos steril kamion vagy irodai környezet helyett egy mozi- és sorozatposzterekkel dekorált főiskolásitatóban.

Megnézem
Összes kép (9)

A történethez tartozik, hogy egyáltalán nincs vérpara, sőt, ha valami rendben van ebben az országban, akkor az éppen a vérellátás: hiány nincs, a véradó napokon tisztességes ütemben, fegyelmezetten érkeznek a véradók. Valahogy úgy alakult, hogy éppen elegen érzik kötelességüknek az önzetlen (és teljesen veszélytelen) gesztust Magyarországon, hogy működjön a rendszer.

Mindenféle vér jöhet!

„Magyarországon naponta 1600-1800 véradóra van szükség a folyamatos, biztonságos betegellátáshoz. Az éves donorbázis 270 ezer véradót számlál, akik évente egyszer, vagy többször adnak vért. Tévhit, hogy a ritkább vércsoportokra gyakrabban van szükség; minden vércsoport ugyanolyan fontos, hiszen a vércsoportok megoszlása a levett vér, illetve a felhasznált vér tekintetében azonos. Kevesen tudják, hogy egyetlen véradással három betegen segíthet egy önkéntes” – mondta el Szakács Ildikó, a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének megyei véradásszervező koordinátora.

Na, ez a generáció öregszik és fogy el lassan – figyelmeztetnek a FriendsOff bárban megrendezett esemény szervezői, akik szerint a véradás mint erősen ajánlott állampolgári magatartás inkább az idősebbek sajátja, a most felnövő, jóval öntudatosabb és individualistább utánpótlást bizony már átgondolt PR-akciókkal kell összeterelni. Erre tökéletes a több milliós megtekintésével Youtube-alapvetés AK26 hiphopformáció és az ő direkt erőltetett, önironikus vagánykodásuk (úgy, hogy közben magát a produkciót mégis vér komolyan veszik). Ahhoz, hogy megértsük a sikerüket, tényleg nem árt, ha szélessáv közelében szocializálódott kamaszok vagyunk, bármely más esetben reménytelenül öregnek érezzük majd magunkat.

A bulihelyen már a harmadik ilyen eseményt szervezték meg most szombaton, teljes sikerrel: a táblázat azonnal betelt, azaz nagyon gyorsan beérkezett a több mint hetven regisztráció, ebből jön ki egy fegyelmezett, de azért kényelmes egész napos véradás. Kell némi ráhagyás, hiszen hatalmas különbségek vannak a véradók közt: a rutinosak húsz perc alatt megvannak mindenestül, a kezdőknek több pihenés kell, a rosszullét, hányinger ritka, de megesik. Inkább a saját vérük látványa készíti ki a tizennyolc-húsz éves első véradókat, mint maga a vérveszteség. Súlyosbíthatja a helyzetet a neonfényes, ingergazdag környezet, illetve az, hogy egy ilyen kocsma nem szellőzik jól, ez este persze senkit sem érdekel, de véradáskor számolni kell vele. Számoltak is, egészen kreatív módozatokat láthattunk a manuális szellőztetésre és a véradók legyezésére. Ettől persze csak nagyobb buli volt az egész.

Megnézem
Összes kép (3)

A véradók egyébként elsősorban nem az esti koncert miatt jöttek, azok fordultak meg itt, akik amúgy is adni szoktak, de azért volt eredménye annak is, hogy bedobták az AK26 és az előttük melegítő YoungG26 nevét. Gyors, nem reprezentatív felmérésünk alapján egyharmad volt a fiatalok aránya, bár a Bluetooth fejhallgatós fiú, akit látva biztosak voltunk benne, hogy este a Báttyára, a Pacinóra és a többi generációs slágerre hadonászik majd, közölte, hogy este inkább moziba megy. Az esti buli így inkább félnyilvános, ingyenes AK26-koncert volt, mint exkluzív véradóparti, de ez legyen a legnagyobb baj. A lényeg, hogy a szombati nap (vagy például a VOLT fesztiválos kalandunk) alapján úgy tűnik, komoly jövője van a Magyar Vöröskereszt, a vérellátó rendszer és a popkultúra találkozásának.

Ha vért adnál…

…legyél egészséges!

…legyél több mint 50 kiló!

…legyél legalább 18 és legfeljebb 65 éves!

…ne legyen friss tetoválásod!

…tudj róla, hogy adhatsz-e vért!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top