Egészség
Szponzorált tartalom

Lézeres látásjavítás – ezek a legbiztonságosabb eljárások

Mivel viszonylag jó fizetési konstrukciókat kínálnak a legtöbb szemklinikán, és a ma használatos lézeres látásjavító eljárások teljesen biztonságosak, a kérdés már nem elsősorban az, hogy érdemes-e megműttetni a szemünket, hanem hogy melyik módszert válasszuk?

Bár léteznek divatos szemüvegkeretek, a vele járó macerától a legtöbben mégis szívesen megszabadulnánk. Erre a gondra a kontaktlencse sem tökéletes megoldás, hiszen az talán még a szemüvegnél is több gondoskodást és odafigyelést igényel. Ha neked is végképp eleged van abból, hogy nem látsz rendesen ilyen segédeszközök nélkül, akkor a legjobb, ha a lézeres szemműtét mellett döntesz. 

Egy lézeres szemműtét után akár 125 százalékos is lehet a látásod

Már negyven éve lézereznek

Elsőre talán kissé ijesztően hangzik, de a valóságban cseppet sem problémás egy ilyen műtét: a lézeres látásjavító beavatkozások az elmúlt évtizedek alatt ugyanis nagyon biztonságossá váltak, és alig okoznak kényelmetlenséget. Ilyen szemműtétet először 1987-ben végeztek a Columbia Egyetemen, és az azóta eltelt közel negyven év alatt nem csupán rengeteg tapasztalatot szereztek az eljárásokkal kapcsolatban az orvosok, hanem látványosan fejlődött a technológia is, amellyel a beavatkozásokat végzik. Ma már ott tartunk, hogy teljesen fájdalommentesen, néhány perc alatt is tökéletesen helyreállítható, sőt az eredetinél még élesebbre is „hangolható” a látás anélkül, hogy a kezelés közben fizikailag bármi is a szemhez érne. Ráadásul a regenerációs idő is elképesztően lerövidült: a FEMTO műtét után például csupán egy napos pihenőt kell tartanod, és azután autót vezethetsz, célba lőhetsz, vagy akár visszamehetsz dolgozni is, ha sürget a munka.

Ez ma a választék

A már említett FEMTO eljárás mellett még két eljárást alkalmaznak manapság a világon: a legrégebben használatos PRK-t és a LASIK-ot. Ez utóbbi azonban kezd már kikopni a használatból, mivel a technológiáját a másik két módszer fejlesztései időközben meghaladták. Nem állítjuk, hogy a LASIK módszer rossz, csak éppen vannak már nála sokkal jobbak, biztonságosabbak és kényelmesebbek is. Lássuk ezeket kicsit részletesebben!

Ez is érdekelhet Megnézem

A PRK – kipróbált módszer lassabb gyógyulással

Igen nagy tapasztalat halmozódott már fel a PRK eljárások területén, ugyanis több mint 10 millió ilyen látásjavító beavatkozást végeztek eddig világszerte. A módszer lényege, hogy a hámréteg mechanikus eltávolítása után a szaruhártya felszínén alakítják ki a megfelelő fénytörést lézerrel. Ma már ennek továbbfejlesztett változata, és egyben a lézeres szemműtétek egyik legmodernebb képviselője az úgynevezett NO TOUCH eljárás, amely során a hámréteg eltávolítását is lézer végzi (a lézerrel elpárologtatott hám vastagsága ilyenkor emberi hajszálnak körülbelül a fele), így nincs semmilyen fizikai kontaktus a szemmel. A beavatkozás ezért rendkívül precíz és biztonságos, és nem utolsó sorban fájdalommentes, valamint gyorsabban is regenerálódik utána a szem. A megbízhatóság és alacsony kockázat a hagyományos PRK módszernél is érvényes. Ugyanakkor a hagyományos kezelés után valamivel több kényelmetlenséget – például kényelmetlen idegentest-érzést – kell elviselnie a páciensnek néhány napig, és pár nappal hosszabb a regenerálódás.

Maga a műtét igen gyors: egy körülbelül másfél órás előkészítés és szemcseppes érzéstelenítés után kb. 8-10 perc alatt készen is van. A már említett idegentest-érzés (mintha porszem vagy szempilla került volna szembe) néhány nap alatt megszűnik, miután az eltávolított hámréteg regenerálódott. 

FEMTO – a legkedveltebb eljárás

A legmodernebb látásjavító lézeres szemműtét ma a FEMTO. Ez esetben egy femtosecundumos lézer védőlebenyt alakít ki, amely alatt, egy érzéketlen területen a repülőpontos lézer elvégzi a szaruhártya átalakítását. A védőlebenyt ezredmilliméteres pontossággal formálják meg egy számítógéppel készített előzetes terv alapján, így az a műtét után tökéletesen visszailleszkedik és nagyon gyorsan és stabilan rögzül. Mivel a FEMTO teljesen fájdalommentes, gyors (mindössze 5-6 percig tart összesen), a regenerációs idő pedig csak néhány nap sokan választják ezt az eljárást annak dacára is, hogy a PRK-nál drágább. Természetesen ez az eljárás is rendkívül biztonságos, és a szövődmények kialakulásának esélye szinte nulla. A beavatkozást követően körülbelül 3 hétig szemcsepp használatára van szükség, és óvni kell a szemet a portól, az erős UV sugárzástól, a füsttől, a víztől és a smink használatát sem tanácsolják az orvosok – de ezek az előírások valamennyi lézeres szemjavító műtét után érvényesek.

Fájdalommentes és gyors – ilyen a modern látásjavító műtét

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top