Egészség
Szponzorált tartalom

Lézeres szemműtétet szeretnél? – Így válassz klinikát (X)

Egy lézeres látásjavító műtét ma már rutineljárás, és sokkal kisebb kockázattal és mellékhatással jár, mint egy kiadós influenza. Még a NASA űrhajósainak és a TOP Gun pilótáinak is engedélyezik ezeket a beavatkozásokat, egyszóval biztos lehetsz benne, hogy a modern felszereléseket használó hazai klinikákon azt kapod majd, amire befizetsz: éleslátást. De bármilyen megbízhatók is a mai módszerek, az egyes szemklinikák között mégis van különbség. Ha a legjobbat keresed, a következő szempontokat fontold meg!

A klinika kiválasztásakor olyan dolgokat érdemes mérlegelned, mint a műtétet végző orvosi csapat rutinja, a klinika felszereltsége, az alkalmazott lézeres gépek korszerűsége, a személyre szabott, „ügyfélbarát” bánásmód minősége, az előzetes vizsgálatok alapossága valamint a garanciák, amiket a beavatkozásokra vállalnak, és végül maguk a látásjavító eljárások, amelyeket a klinika kínál. Vegyük most sorra ezeket!

Aki lépést tart a korral, a FEMTO vagy a PRK eljárást használja.

A legújabb eljárásokat használják?

Ez egy fontos kérdés, és a rá adott válaszból hamar kideríthető, hogy mennyire komoly és megbízható klinikával van dolgod. Ugyanis világon elterjedt három műtéti eljárás közül (a PRK, a FEMTO és a LASIK) egy magára adó intézet ma már a kockázatosabb és elavultabb LASIK-ot nem használja. Mivel azonban az ehhez szükséges berendezések viszonylag olcsók, néhány klinika még ma is alkalmazza őket, időnként más fantázianévvel. Azt egyébként el kell mondani a LASIK védelmében, hogy páciensek milliót műtötték már vele, tehát az alkalmazása jól begyakorolt és nagy tapasztalatokon alapul, viszont megjelentek az elmúlt években biztonságosabb, korszerűbb és kevesebb kényelmetlenséggel járó megoldások is. Egyszóval aki lépést tart a korral, a FEMTO vagy a PRK eljárást használja.

Sok-sok tapasztalat

A legkorszerűbb eljárás sem pótolja azonban a rutint. Márpedig ha a szemedhez nyúlnak, jó, ha minél gyakorlottabb kézzel teszik (egyébként szó szerint véve ma már nem érintik fizikailag a szemet a legmodernebb lézeres látásjavító műtétek során). Amikor tehát klinikát választasz, nyugodtan kérdezz rá, hány beavatkozást végeztek eddig ott, és válaszd azt az intézetet, ahol az orvosok a legnagyobb tapasztalattal rendelkeznek. Konkrétan a te műtétedet végrehajtó kezelőorvost is faggasd ki a jártasságáról – ennek firtatása nem tiszteletlenség, hanem jogos igény egy olyan beavatkozás előtt, ami a szemeddel kapcsolatos, és amiért ráadásul nem kevés pénzt fizetsz.

Elég modern a géppark?

Érdemes tájékozódnod arról is, hogy milyen felszerelést és lézereket használnak a szemészeti vizsgálat és a műtét során. Persze egy kívülállónak nehéz megítélni, hogy egy orvosi géppark mennyire korszerű, abban azonban biztos lehetsz, hogy csúcstechnikára bízod magad, ha az adott klinika ötödig generációs Carl Zeiss és Schwind lézereket használ (ez utóbbiból az AMARIS 5d a legmodernebb változat), az előzetes vizsgálatok során pedig PERAMIS rendszerű hullámfrontmérő és topográf berendezést is alkalmaznak. Nagyon jó előjel egyébként, ha a kiválasztott klinikán több lézer is van, mert ez tágabb lehetőségeket biztosít az ideális kezelés kiválasztásához. Kérdezz rá erre is!

Garanciák, referenciák, barátságos bánásmód

Minden józan gondolkodású ember kikéri egy választás előtt mások véleményét, és igyekszik begyűjteni a lehető legtöbb referenciát arról a személyről, akire rábízza az egészségét. Az internet korában nem nehéz megszerezni az ezzel kapcsolatos információkat, de személyesen is szabad és kell is érdeklődni arról az egyes klinikákon, hogy mióta foglalkoznak kezelésekkel, kik és milyen visszajelzéseket adtak róluk, milyen intézményekkel, neves szakemberekkel, elismert professzorokkal működtek együtt eddig. Egy ilyen találka és beszélgetés kiváló alkalom is, hogy megtapasztald, hogyan bánnak a páciensekkel az adott klinikán: foglalkoznak-e veled eleget, figyelembe veszik-e a különleges igényeidet, adnak-e elegendő bátorítást és biztonságérzetet egy ilyen beavatkozáshoz.

A figyelmes bánásmód és törődés ma már nem lehet extra szolgáltatás egy lézeres szemklinikán

Azonban a kedvesség és a jó referenciák még mindig nem elegendőek: egy szemklinika komolyságát és megbízhatóságát leginkább abban mérheted le, hogy ők maguk milyen garanciát vállalnak a munkájukra. Ez nagyon konkrét, számokban mérhető dolog, ráadásul nem csupán egy előjel arra nézve, hogy milyen minőségű szolgáltatást várhatsz tőlük, hanem kőkemény biztosíték, hogy megkapd azt, amiért fizettél. Például egy profi klinikán az előzetes alkalmassági vizsgálatokat követően írásba adják neked, hogy – mondjuk – 6 dioptriát javítanak majd a látásodon, ám ha előáll az a nagyon ritka eset, hogy ez nem teljesül, akkor díjmentesen ismét elvégzik a korrekciót. Egy ilyen minőségű szolgáltatás ma már valóban a legjobbak közül való, és ilyenre bátran rábízhatod a szemed fényét!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top