Egészség

Négy éve nem tudni, tényleg szükség volt-e a kis Beni agyműtétjére

A koraszülött kisfiúnál kisfejűséget és csontosodási zavart állapítottak meg. A Harvard orvosai szerint rossz volt a diagnózis.

Négy éve nem tudták megállapítani, valóban szükség volt-e a nyolcéves Rózsa Benett agyműtétjére – írja a Blikk.

A fiú koraszülött volt, és mivel nem fejlődött rendesen a koponyája, orvoshoz vitték. Először kisfejűséget, majd csontosodási zavart állapítottak meg nála, végül egy neves orvos négyéves korában agyműtétet végzett rajta, ám ez sem segített. A kétségbeesett szülők végül a világhírű Harvard Egyetem orvosainak segítségét kérték, akik megállapították, hogy a rendkívül komoly beavatkozást feleslegesen és szakszerűtlenül végezték el, mert a kisfiú problémái genetikai okokra vezethetők vissza.

Képünk illusztráció (Fotó: Unsplash)

A család ezután  ügyvédhez fordult. „A történtek kimerítik a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűncselekményét. Felvettük a kapcsolatot azzal a klinikával, ahol a műtétet elvégezték, de az intézmény igazgatója nem ismerte el a felelősségüket. Az orvos ismertségére való tekintettel azt kértük, hogy a nyomozást ne a helyi, hanem a fővárosi hatóságok folytassák le” – mondta a lapnak dr. Helmeczy László.

Sajnos úgy tűnik, ez sem volt elegendő, mert immár egy éve hiába próbálják megszerezni az eljárás lefolytatásához szükséges szakértői véleményt. „Nehéz helyzetben van a nyomozó hatóság, mert ebben az ügyben létfontosságú a szakértői vélemény elkészülése. Most tartunk a harmadik szakértő felkérésénél. Ha ő sem vállalja, akkor javaslom majd, hogy vonjunk be nemzetközi szakembereket az ügybe” – magyarázta az ügyvéd.

Igen ám, csakhogy a külföldi szakértői vélemény beszerzése meglehetősen drága dolog, hiszen az elkészült dokumentumokról hitelesített fordítást kell készíteni. Ráadásul a család teljesen kiköltekezett. „Már minden vagyonunkat pénzzé tettük, hogy Benit meggyógyítsuk. Megyünk tovább addig, amíg ki nem derül az igazság, illetve meg nem gyógyul. Várják őt vissza Amerikába, ahol egy speciális MRI-t és genetikai vérvizsgálatokat is készítenek, hogy kiderüljön, pontosan mi baja van, valamint mi rá a terápia. Ez negyvenezer dollárba kerül majd, amit még össze kell gyűjtenünk” – mondta Rózsa László, a fiú édesapja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top