Egészség

Óriási a botrány a Romániában praktizáló álorvosok ügyében

A mostani álorvos-botránysorozat példátlan Romániában. A dominót az álsebész-parkolóőr Matteo Politi ügye indította el.

A 39 éves Matteo Politi szülőhazájában nyolc osztályt végzett, majd parkolóőrként dolgozott, ám elhivatottságot érzett az orvosi pálya iránt. Egy ismert olasz kardiológus nevével visszaélve befurakodott Veneto és Lombardia tartományok több kórházába, ahol műtét után varrhatott, de kevésbé szakszerű mozdulataival lebukott, és másfél évre rács mögé dugták.

alorvosokSzabadulása után Romániát célozta meg, ahol egy brit orvos, Matthew Mode nevén sikeresen honosította a Koszovói Orvosi Egyetemen szerzett diplomáját, majd ügyvédjén keresztül, vélhetően az állami alkalmazottak megkenésével, megszerezte a szükséges minisztériumi, tisztiorvosi engedélyeket.

Monza kórházában tűnt fel az ápolóknak, hogy a parkolóőrből lett orvos kezet sem tud előírásszerűen mosni, a kesztyű felhúzásakor pedig idétlenkedik. A főnővér feljelentést tett, a rendőrség pedig elkezdte gyűjteni a bizonyítékokat ellene. Állítólag csak napok kérdése volt tavaly decemberi letartóztatása, de a sajtó kipattintotta az ügyet.

Politi ügye kapcsán elemzők felvetették Romániában, hogy olasz álorvosok már egész hálózatot építettek ki. Úgy tűnik, hogy felvetésük nem alaptalan, ugyanis sorra kerülnek elő a praktizáló, papírok nélküli, szélhámos orvosok – írja a 24.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top