Egészség

Természetes módszerrel is le lehet küzdeni a jetlag szindrómát

A jetlag nem más, mint a hosszú, időzónákon átívelő utazás okozta tünetegyüttes. Amikor alig várjuk, hogy megérkezzünk az egész évben tervezgetett nyaralás helyszínére, bizony kellemetlen, ha napokig az átállással küzdünk, és épp csak lézengünk ahelyett hogy élveznénk a vakációt.

A jetlag mindenkinél mást és mást okozhat, és különbözőképpen dolgozzuk fel. Van, akit egy 10-14 órás utazás teljesen ledönt a lábáról, míg mást egy több napig tartó átszállásos repülés sem visel meg. Azért jobb ha felkészülünk mindenre, és természetes módszerekkel próbáljuk leküzdeni a jetlag okozta problémákat.

Jetlag tünetek

Ahhoz hogy a szervezetünk alkalmazkodni tudjon az új helyszínhez kapcsolódó új időzónához, legfőképpen türelemre lesz szükség saját magunkkal szemben. A tünetek között szerepelhet:

  • Étvágytalanság, hányinger, emésztési zavarok
  • Fejfájás
  • Kimerültség, álmatlanság, felületes alvás, alvászavarok
  • Zavartság, depresszió

4 módszer amivel enyhíthető a jetlag

Aromaterápia: vannak illatok, amik befolyásolhatják az alvási ciklusainkat. Vigyünk magunkkal egy tiszta párnát, amire előtte kamillás vagy levendulás illóolajat permeteztünk. Mindkettő nyugtatólag hat majd az idegrendszerünkre. Persze túlzásba sem szabad vinni az illatosítást, mert pontosan az ellenkezőjét érhetjük el a tömény illatfelhővel, nehezebben megy majd az elalvás.

Melatonin: nem más, mint az alvásciklust irányító hormon, amit a szervezetünk termel. Tabletta formájában bevéve hozzájárul így a pihentető alváshoz és a jetlag okozta tünetek leküzdéséhez.

Gyógynövények: csakúgy, mint az aromaterápia, a gyógynövények is teljesen természetes hatóanyagaikkal juttatnak el minket a stresszmentes pihenéshez. Készíthetünk egy nyugtató teát: galagonya, kamilla, hársfa, golgotavirág, komló, orbáncfű vagy levendula.

Ételek: léteznek ételek, amelyek átsegítenek a hosszú utazás okozta alvászavarokon. Általános igazság, hogy lefekvés előtt két órával már ne együnk, akkor is csak valami könnyű fogást, hogy ne viselje meg az emésztés a szervezetünket. Együnk magnéziumban gazdag ételeket: mandula, mogyoró, banán, gesztenye,tök, cseresznye, kivi. És amit kerüljünk, ha jól szeretnénk aludni: tea, kávé, energiaital és alkohol.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top