Egészség

Békaváladék gyógyíthatja a depressziót

A hallucinogén anyaggal bámulatos eredménnyel kezelték a depresszió, a szorongás és a stressz tüneteit egy kutatásban.

Dél-amerikai sámánok évezredek óta használják az 5-MeO-DMT vegyületet természetes formájában, mivel hallucinációkat okoz. Most ezt az anyagot depressziós és szorongó alanyokon tesztelték a Maastricht Egyetem kutatói, és kiderült, hogy sokat javított az állapotukon.

A coloradói folyami varangy váladékából nyert hatóanyag hatékonyan kezeli a depresszió és szorongás tüneteit. A kutatásban szereplő 42 alanynál átlagosan 18 százalékkal csökkentek a depressziós tünetek már egynapos kezelés után is. A szorongásnál 39 százalékos csökkenést mértek, a stressz-szint pedig 27 százalékkal esett vissza.

A kutatók egy hónappal később megkeresték a résztvevőket, és még nagyobb javulást tapasztaltak. A depressziós tünetek 68 százalékkal csökkentek a korábbi állapothoz képest, a szorongás 56, a stressz 48 százalékkal esett vissza.

Az ígéretes eredmény ellenére még korai áttörésről beszélni, a kutatásban ugyanis kevés résztvevővel dolgoztak, de mindenképpen érdemes a hatóanyaggal további kísérleteket végezni. A békákat pedig akkor sem kell levadászni, ha beválik a dolog, ugyanis a vegyület könnyedén előállítható laboratóriumban.

(24.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top