Egészség
Szponzorált tartalom

Kávézz az egészségedért! – öt ok, amiért orvosok is ajánlják a kávézást

A kávézás kitűnő örömforrás, de vajon jót tesz-e az egészségednek? Az orvosok szerint igen. Íme öt olyan betegség, amelyek kialakulásának esélyeit jelentősen csökkenti, ha naponta megiszol 2-3 csésze feketét!

Ha elfogyasztasz egy finom feketét reggeli után, azonnal érzed, milyen áldásos hatása van vérkeringésedre és hangulatodra. De tudtad-e azt, hogy az alábbi súlyos betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti a kávézás?

Ma már nem kérdés, hogy a kávénak számos pozitív egészségügyi hatása van (Fotó: istockphoto.com)

Csökkenti a Parkinson-kór esélyét

Az amerikai National Institutes of Health oldalain publikált tanulmány szerint napi három adag kávé elfogyasztása 29 százalékkal csökkenti az esélyét a Parkinson-kór kialakulásának. Jól olvastad: 29 százalék! Ez igen magas szám, ami különösen annak fényében jelentős, hogy a Parkinson-kór a jelenlegi ismeretek birtokában egyelőre gyógyíthatatlan. Ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy nem véd meg jobban e betegségtől az, ha többet kávézol: a kutatások szerint napi három csészénél több már nem fejt ki extra hatást ezen a területen.

Távol tartja a cukorbetegséget

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában jelentős szerepet játszik a mozgásszegény életmód, a helytelen étrend és az elhízás. A kávé önmagában persze nem ellenszere az egészségtelen életmódnak, de rendszeres fogyasztása 7 százalékkal mérsékelheti a 2-es típusú diabétesz megjelenésének esélyét azáltal, hogy a szervezet inzulintermelését a benne található klorogénsav és trigonelin segítségével kordában tartja.

Megóv a depressziótól

A Harvard School of Public Health kutatásai szerint a kedélybetegségek kialakulását és az ennek következtében fellépő szuicid hajlamot a felére csökkenti az, ha naponta 2-3 csésze kávét megiszol. Magyarul a koffein kitűnő antidepresszáns, amely igazoltan hozzájárul a jó kedélyhez, és örömöt hoz a mindennapokba.

Jó tesz a májnak

Japán kutatások mutatták ki, hogy a rendszeres kávéfogyasztás a májrák kialakulásának kockázatát is mérsékeli, mégpedig nem kevesebb, mint 38 százalékkal. A májnak egyébként minden jel szerint nagy barátja a kávé – napi két-három adag ugyanis a májcirrózis, a hepatitis C és a zsírmájbetegség előfordulásának esélyét is csökkenti.

Segít a fogyásban

Már írtunk arról, hogy kiegészítőként a kávé nagyon hasznos eleme lehet a diétának, hiszen elősegíti az emésztést, energiát ad a testmozgáshoz, csökkenti az étvágyat és serkenti az anyagcserét. Ha tehát szeretnél leadni néhány kilót, érdemes a fogyókúrádba beilleszteni a feketét is, persze csak mértékkel, és néhány általános szabály betartásával.

Ez is érdekelhet kavezacc, kert Megnézem
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top