Egészség

Főzz kávét, mint egy barista! – 3 tipp a tökéletes kávéhoz

Néhány apró trükkel és egy kis odafigyeléssel nagyságrendekkel finomabb kávét főzhetsz magadnak otthon anélkül is, hogy profi, vagyonokat érő felszereléssel dolgoznál. Ha betartod ezt a három szabályt, egy kotyogósban is első osztályú kávét készíthetsz!

Nem kell nagy és drága kávégép ahhoz, hogy kitűnő feketét főzzél. Csupán a víz, a darálás és az alapanyag minőségére kell ügyelned, és persze a tisztaságra. Íme 3 alapszabály a finomabb, aromásabb kávé elkészítéséhez.

A (majdnem) tökéletes kávé otthon is elkészíthető (Fotó: istockphoto.com)

Friss őrlés

A szakértők egybehangzó véleménye az, hogy igazán finom kávét csak kávébabból, frissen őrölve lehet készíteni. Ám közel sem mindegy, hogy az őrlés folyamatát hogyan végzed, ez ugyanis nagyban befolyásolja majd a végeredményt. Alapvetően három fontos szabályt kell itt betartanod: megfelelő mennyiséget darálj le, ügyelj a szemcseméretre és a daráló hőmérsékletére. Egy adag kávéhoz nagyjából 7 gramm kávé kell – ezt tanácsos mérlegen kimérni, ha igazán profi munkát akarsz végezni. Az őrlés során figyelj rá, hogy a daráló ne melegedjen 50 fok fölé, mert ez a hőmérséklet már nyomot hagy a kávészemek ízén. Végül pedig olyan szemcseméretet darálj, amely lehetővé teszi, hogy víz 25 másodperc alatt átfolyjon rajta. Ha ennél tovább éri a forró víz a kávét, akkor túlfőtt, kesernyés íze lesz, ha pedig kevesebb ideig, akkor nem tudnak kioldódni a kávé zamatanyagai. Az ideális szemcseméret a kávéfőződ típusától is függ, ezért az egyetlen lehetséges módszer a helyes méret meghatározására az, ha egy kicsit kísérletezünk a darálással. Amennyiben őrölt kávét használsz, a tasakot minden esetben azonnal zárd le lehetőleg úgy, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne. Így tovább megőrzi az íz- és illatanyagait a kávé.

Tiszta víz

Természetesen a víz minősége is nagyban befolyásolja a kávé ízét. Az alapvető fontosságú, hogy friss, semleges ízű és teljesen tiszta víz kerüljön a kávéfőzőbe, az azonban már vita tárgya, hogy kemény vagy lágy legyen-e a víz. A szakértők szerint minél alacsonyabb a szárazanyagtartalma, annál ízletesebb lesz a kávé, sőt vannak, akik egyenesen desztillált vizet használnak főzéskor. Az így készült kávé ízei erőteljesebbek, gyümölcsösebbek. Mások szerint viszont a keményebb víz olyan aromákat is előhoz, amit a lágy víz nem. Az ízlésedtől függ tehát ez a dolog. Mindenesetre, ha kemény vízzel nem sikerülne olyan jól a kávé, tegyél bele pár csepp citromlevet – ez semlegesíti a kemény víz ásványi anyagai által hozzáadott ízt.

Tiszta kávéfőző

Sokan nem fordítanak kellő figyelmet a kávéfőző tisztítására. Pedig ez is fontos eleme a tökéletes kávénak. Nem elegendő tiszta, meleg vízzel átöblíteni az eszközt, hiszen a kávé olajos maradványai így nem tüntethetők el teljesen, és a következő főzéskor égett ízt kölcsönözhetnek az italnak. Ha lehet, először ecettel és citromlével mossuk át a gépet, vagy legalább egy egyszerű mosogatószerrel, majd ezután bő vízzel alaposan öblítsük át.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top