Egészség

Egy beteg diák helyett robot ül az órákon Bécsben

Dominik nem akart lemaradni a tananyagról, ezért AV1-et küldi maga helyett.

Súlyos betegsége miatt Dominik több mint egy éve nem járhat iskolába. Hogy ne maradjon le a tanulásban, egy 30 centis robot, AV1 ül helyette a tanórákon Bécsben. Így Dominik nemcsak az órákba tud aktívan bekapcsolódni, de az osztálytársaival sem veszíti el a kapcsolatot.

AV1 az osztályteremben (Fotó: No Isolation / Estera Kluczenko)

Dominikkal egy államilag finanszírozott házitanító foglalkozik, a kis robot révén pedig most már aktívan részt is tud venni az órákon. Jelentkezik, ha tudja a választ, felszólítja a tanár, vagy beszélget az osztálytársaival.

Csak három hónapig lehet nála

Dominik egy tablet segítségével követi az órákat, amelyre a robotot irányító programot installálták. A kis robot, AV1 a norvég No Isolation nevű startup fejlesztése, amelynek az a célja, hogy digitális termékei segítségével azok az emberek is aktív tagjai lehessenek a társadalomnak, akik valamiért korlátozva vannak szabad mozgásukban. Ez Ausztriában például becslések szerint mintegy 190 ezer krónikus betegségben szenvedő gyereket érint.

A kis robot három hónapig lehet Dominiknál – egy EU-s támogatásnak köszönhetően. Egyelőre nem tudják, hogy a továbbiakban miként lehetne AV1-et az iskolai működés keretében finanszírozni. A robot beszerzési ára ugyanis háromezer euró, amihez még havi 80 euró karbantartási és biztosítási díj járul.

Dominik osztálytársai mindenesetre azonnal megszerették AV1-et, és egy percig sem idegenkedtek tőle. Annyira, hogy legutóbb még az osztálykirándulásra is el akarták vinni.

(Kiemelt kép: No Isolation / Estera Kluczenko)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top