Egészség
Szponzorált tartalom

A nagy kérdés: miért használjunk természetes mosószert? Elmondjuk!

Sok érv szól a természetes mosószerek mellett, hiszen nemcsak a környezetet kímélik, de bőrbarátok, nem tartalmaznak allergiakeltő anyagokat, és még gazdaságosak is.

Szintetikus mosószerek hatásai

A mosószerek olyan szintetikus vegyületek, amelyek a szappannal ellentétben mesterséges kémiai vegyületekből tevődnek össze. Mosást követően a szintetikus, el nem bomló alapanyagokból készült mosószeres víz szennyvízként a víz természetes körforgása által a természetbe jut, ahol a vegyi anyagok lebomlása hosszú időt vesz igénybe. Ezalatt felszívódik a növényekbe, így az állatok szervezetébe is bejut, az élő szervezetek működésére negatívan hat.

Ezzel szemben a környezetkímélő mosószerek előállítása során ügyelnek arra, hogy természetes anyagokat használjanak, amelyek a használat után könnyen és természetes úton lebomlanak.

5 érv a természetes mosószerek mellett

  • A ruhák tiszták, foltoktól és ipari vegyszerektől teljesen mentesek lesznek.
  • Az ökomosás mellett döntenek azok is, akik szeretnének spórolni, ezek a szerek ugyanis lényegesen olcsóbbak, mint a szintetikus mosószerek.
  • A biomosóporok nem tartalmaznak sem mesterséges illatanyagot, sem génkezelt enzimeket, foszfátokat.
  • Legtöbbjük tiszta oxigénnel tisztít, ezért mosási hatékonyságuk nem marad el a vegyi mosóporokétól.
  • Nem hagynak maguk után kellemetlen szagot a ruhákon, így használatukkal egyben az öblítőt is megspórolhatod.

Környezetbarát mosószerek

Mosószappan

A hagyományos készítésű, natúr, illatmentes mosószappan mosáshoz és folttisztításhoz is kiváló.

Mosódió

Indiában és Nepálban növő fa termése, amely szaponint tartalmaz. Évszázadok óta használják tisztításra. A mosódióhéj foszfát- és tenzidmentes, vagyis nem tartalmaz semmilyen káros vagy környezetszennyező anyagot, és 100%-ban lebomlik. Nem tartalmaz allergiakeltő és bőrirritációt okozó anyagokat, ezért csecsemők, kisgyermekek, érzékeny bőrűek és allergiások vagy bőrbetegségben (neurodermitis, ekcéma, pikkelysömör) szenvedők számára is kitűnő mosószer. Egy adag (4-8 darab) mosódióval legalább 2-3-szor, de akár 4-szer is moshatunk.

Tudtad? A mosódió klasszikus felhasználása mellett mosódiós labda formában is elérhető. Ennek használata során a ruhában nem maradnak mosószer-maradványok, amik irritálhatják a bőrt, és allergiát okozhatnak. Ha pedig a folyékony mosószereket kedveled, arról sem kell lemondanod, vannak már mosódiós kivonatú folyékony mosószerek fehér, fekete és színes ruhákhoz is! 

Fotó: iStock

Citrom

A rozsdafoltos, szürkült ruhákon a citromlé is segíthet: tegyél egy pohárnyi citromlevet a fehérítőtartályba, és indítsd el a mosást. Keverheted szódabikarbónával is – áztasd be a ruhákat ebbe a keverékbe, és hagyd benne egy darabig, amíg eltűnnek a foltok!
Az izzadságfoltos, kellemetlen szagú vagy dezodornyomos ruhák megfelelő részét dörzsöld be só és citromlé keverékével, és nemcsak a foltok, hanem a kellemetlen szagok is eltűnnek.

A besárgult ruhákat, függönyöket vagy egyéb szöveteket áztasd be sós vízbe, amitől visszanyerik eredeti, fehér színüket. Az áztatás után mindenképp szükség van egy mosásra is!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top