Egészség

Akár a patikában is vehetsz veszélyes étrend-kiegészítőt

Ma Magyarországon az étrend-kiegészítőket a forgalmazás előtt senki nem vizsgálja meg. Ezért is kerülhetnek akár életveszélyes szerek is a boltok, ne adj isten a patikák polcaira.
gyógyszer

Június 17-én adott ki közleményt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), hogy nem engedélyezett összetevőket, gyógyszerhatóanyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőket vontak ki a forgalomból. Az öt, potencianövelőként forgalomba hozott termék mindegyike szildenafilt és tadafilt tartalmazott. Ezek a hatóanyagok többek közt két, egyébként vényköteles gyógyszerben, a Viagrában és a Cialisban találhatóak meg, mindkettőt felnőtt férfiak merevedési zavarának kezelésére használják. Jellegükből adódóan mindkettő felírását gondos orvosi ellenőrzés előzi meg. 

A termékeket április végén vizsgálták meg a szakemberek, majd a vizsgálat után azonnal kivonták a forgalomból az érintett szereket – 1100 darabot, nagyságrendileg 6 millió forint értékben, az érintett forgalmazókkal szemben pedig vizsgálatot indítottak.

A hír alapvetően nem sok embert mozgat meg, esetleg a vásárlókat, akik bíztak a szerek hatásaiban, de jól rávilágít a problémákra, amelyek az étrend-kiegészítők piacára jellemzőek. 

Itt van a Gin Fizz kapszula, melyet a Bio Natural kft. forgalmazott. A leírása szerint: „a Gin Fizz potencianövelő száz százalékban természetes összetevőkből készült étrend-kiegészítő férfiaknak. A Gin Fizz kapszula kifejezetten olyan növényi kivonatokat tartalmaz, melyek mindegyike pozitív hatással lehet a férfi potenciára. A sokoldalú ginzeng gyógynövény hatóanyagai a ginzenozidok. A szellemi, fizikai teljesítőképesség növelése mellett ősidők óta használják természetes afrodiziákumként is. A ginzeng alkalmazható a fizikai és szexuális teljesítmény fokozására, a koncentráló képesség növelésére, fáradtság, kimerültség esetén is.” A termék rendelkezett OÉTI-számmal: 21357/2019, azaz be lett jelentve mint étrend-kiegészítő. 

Ha van OÉTI-szám, mi baj lehet?

Teljesen jogos a kérdés. 2004-ig a magyar szabályozás szerint előzetes, kötelező engedélyeztetés volt, ám az EU-irányelveknek megfelelően ez megszűnt, és azóta csak bejelentési kötelezettséggel jár a forgalmazás. Ez annyit jelent, hogy legkésőbb a termék piacra helyezésének napján a termék címkéjét és adatlapját be kell nyújtani az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez (OGYÉI).  A benyújtás után az OGYÉI kockázatértékelést végez. Meglepő, de számos uniós tagállamban még bejelentési kötelezettség sincs, szúrópróbaszerű ellenőrzések és a panaszok alapján vizsgálódnak a hatóságok. Az itthon regisztrált étrend-kiegészítők listája egy Excel-táblázatban megtalálható az OGYÉI honlapján, a cikk megírásának pillanatában azonban a 21357/2019 számú, elvileg visszavont Gin Fizz nem szerepelt a forgalomba hozataltól eltiltott termékek listáján. 

A megtévesztő címkére jó példa a 69 for men névre hallgató, most áprilisban szintén a forgalomból kivont termék, mely a topvital.hu tájékoztatása szerint: „Magyarországon engedélyezett, OÉTI labor által bevizsgált termék (engedély száma: 17616/2016)”,  majd hozzáteszik, hogy „cégünk 2. legkeresettebb terméke a Dragonpower megszűnte után!”. Ez nem meglepő, hisz mindkettő ugyanazt a gyógyszerhatóanyagot tartalmazza, csak a Dragonpowert még 2012-ben kivonták a piacról.

A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának Farmakognóziai Intézete  2010-ben vizsgált meg több étrend-kiegészítő potencianövelő készítményt, aminek eredménye lesújtó volt.  Az 53 potenciafokozó termék közül tízben szintetikus vegyületeket találtak. 2011-ben megismételték a vizsgálatokat, és itt hat termékből háromban találtak kétes eredetű összetevőt. Dr. Csupor Dezső szakgyógyszerész és kollégái felhívták a figyelmet arra is, hogy azon gyógynövények, melyeknek a potencianövelő hatást tulajdonítják (Eleuthero ginszeng gyökér, Rhodiola-gyökér, galagonyatermés, citromfű, levendulavirág) nem rendelkeznek ilyen hatással. 

Hogy érezzük, mekkora a probléma, érdemes megnézni a XI. Pangea-akció számait, amely egy 116 ország részvételével zajló nemzetközi akció volt 2018 őszén. Ennek keretében  3,96 milliárd forint értékben összesen 500 tonna hamis tablettát foglaltak le a hatóságok, 3700 weboldalt és online hirdetést töröltek. Az akció ideje alatt főleg hamis rákellenes gyógyszereket, fájdalomcsillapítókat, gyulladáscsökkentőket, potencianövelőket, anabolikus szteroidokat, altatókat, nyugtatószereket, fogyókúrás készítményeket, valamint HIV-fertőzés, Parkinson-kór és cukorbetegség elleni gyógyszereket foglaltak le. Az akció kiterjedt az orvosi eszközökre is (orvosi fecskendők, kontaktlencsék, hallókészülékek), ugyanis ezeket is hamisítják. Az akcióban részt vevő magyar hatóságok 180 ezer tablettát foglaltak le 150 millió forint értékben, és 20 ügyben indult eljárás.

De akkor hol vásároljak?

Jogos a kérdés, és erre nehéz választ adni. Ha a gyógyszer-nagykereskedő belistáz egy étrend-kiegészítőt, akkor simán a patikában is felbukkanhat a szer, amelyről esetleg csak egy későbbi, véletlen vizsgálatban derül ki, hogy nem is olyan jó, mint ahogy gondoljuk. Valamint el kell fogadni, hogy csodák nincsenek. Ha valakinek erekciós problémái vannak, menjen el szépen orvoshoz, és kérjen kivizsgálást, majd írasson fel gyógyszert, mert egyrészt az biztosan hat, másrészt esetleg kiderül az ok. A fogyókúrás tablettákkal – amelyeket a nők potencianövelőjének is tekinthetünk – pont ugyanez a helyzet. Ami hat, az vényköteles, és persze csak ideiglenes megoldást kínál, és nem változtat azon a tényen, hogy ha több kalóriát veszünk magunkhoz, mint amennyit elégetünk, akkor hízunk. 

A régóta ismert magyar vagy nemzetközi nagyvállalatok által kínált étrend-kiegészítőkkel nincs baj. Ezeket a cégek maguk is ellenőrzik, saját laborral rendelkeznek, nem éri meg nekik átverni a fogyasztókat. A Távol-Keletről származó, ismeretlen kis cégek által behozott termékek gyanúsabbak, ám ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy veszélyesek. Az viszont biztos, hogy nem hatásosak. 

Jelenleg nincs olyan csodaszer, amelytől egy férfi ultrapotens lesz, vagy energiabefektetés nélkül lefogy valaki. Ennek ellenére ezt mégsem hisszük el, amire bizonyíték, hogy évente több milliárd dollárt költ a Föld lakossága fogyókúrás szerekre és potencianövelőkre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top