Egészség

Tragédia Nagymaroson: végstádiumos férfi engedhette ki a kéziféket

A mozgáskorlátozott férfival elindult a kocsi, miközben bátyja ételt rendelt.

Megfulladt egy 39 éves férfi Nagymaroson vasárnap este, mikor a Dunába gurult az autó, amelyben ült. A mozgáskorlátozott férfi és bátyja a kompkikötőnél parkoltak le. Az idősebb férfi, V. Csaba kiszállt, hogy ennivalót vásároljon, ezalatt az öccse kiengedhette a kéziféket, az autó pedig a vízbe borult.

Az áldozat, V. Zoltán végstádiumú autoimmun betegségben, sclerosis multiplexben szenvedett, amelyet epilepsziája súlyosbított. Évek óta bentlakásos otthonban él, kamionsofőrként dolgozó bátyja háromhetente találkozik vele. „Nyolc éve már csak tolószékkel tudott közlekedni, kommunikálni nehezen bírt, s a pohár is könnyen ki­esett a kezéből” – mondta róla V. Csaba a Borsnak.

Autósok kelnek át a komppal Nagymarosról Visegrádra (MTI Fotó: Kovács Tamás)

A baleset helyszínén egy fiatal férfi nyitotta ki az autó hátsó ajtaját, miután az már a vízbe gurult. Több szemtanú is úgy látta, a bent ülő, beszíjazott V. Zoltán nem akart kiszabadulni a kocsiból. „Azt láttam rajta, hogy nem fogta fel a helyzet súlyosságát. Annyit mondott, »basszus«, aztán teljesen elmerült. Nem gondolom, hogy szándékosan akart véget vetni az életének, véleményem szerint ennyire már nem volt tudatánál. Sokkal jobban kellett volna figyelnem, de sajnos máshol nem tudtam le­parkolni. Régen találkoztam vele, és elfelejtettem a szükséges óvintézkedéseket” – nyilatkozta az idősebb testvér.

V. Zoltán korábban többször is próbált már öngyilkos lenni. A baleset során 25 percig volt víz alatt, a kocsit végül a tűzoltók drótkötéllel húzták ki a Dunából. A rendőrök lefoglalták az autót, V. Csaba jogosítványát elvették, és halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt indítottak eljárást.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top