Egészség

Elérhetetlen a kórházi altatáshoz szükséges injekció

Külföldről kell Fentanylt beszerezni sokszoros áron.

Bizonytalan végű hiány van az altatáshoz nélkülözhetetlen Fentanylból – jelezték kórházi dolgozók a 24.hu-nak.

A Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adatbázisa szerint a Richter által forgalmazott Fentanyl injekció július 3. óta, vagyis két hete számít hiánycikknek.

A Fentanyl injekciós változata az altatás előkészítésében és az intenzív ellátásban is nélkülözhetetlen. Ezt a gyógyszert adják kábítószer-használóknak az elvonási tünetek enyhítésére is.

A források azt mondták, rosszabb esetben 30 nap, amire bejön a megrendelt áru, a kórházi készletek viszont csak két hétig elegendők.

A portál megkereste a gyártót, a Richter viszont azt mondta, már nem gyártja a Fentanylt, mivel licenctermék volt, és a licencjogot visszavonta a tulajdonos.

A gyógyszermegrendeléseket végző nagykereskedő kórházaknak küldött és a 24.hu birtokába jutott leveléből derül ki, hogy súlyos a helyzet, a Fentanyl injekció nem lesz elérhető hosszabb távon, ezért Angliából kell rendelni. Az első szállítmány jövő héten érkezhet meg Magyarországra a 10×2 ml-es kiszerelés eddigi 625 forintja helyett 2600 forintért.

(Kiemelt kép: iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top