Egészség

Ingyen van, és jót tesz az egészségednek – mi az?

Mára már egyre több kerületben és városban rendszeres közösségi programot jelentenek a kisebb-nagyobb egészségnapok. Utánajártunk, kinek és miért érdemes ellátogatnia ezekre a napokra.

A Hegyvidéki Egészségnapnak már nagy hagyománya van, minden évben kétszer, nyár elején és ősszel rendezi meg a kerület, a Hegyvidéki Napok keretein belül. Idén mi is ellátogattunk a rendezvényre.

„Az egészségnapunk nagyon népszerű, amit jól mutat, hogy idén már tizenhatodik alkalommal rendeztük meg. A programmal az önkormányzat célja, hogy a kerületi lakosok átfogó képet kaphassanak egészségi állapotukról, ami szerencsére a magas részvételnek köszönhetően meg is valósul – mondja Dezső Tünde, a Hegyvidéki Egészségügyi Központ intézményvezetője. – A szervezésnél mindig nagyon figyelünk, hogy olyan vizsgálatokkal készüljünk, amiken lehetőleg minél többen tudnak részt venni, és az eredmény ismerete valóban hasznos lehet.”

Ezeket a programokat legtöbbször az a vád éri, hogy csak az idősebb korosztálynak szólnak. Sokan ugyanis azt hiszik, csak a vérnyomás-, vércukor-, esetleg koleszterinszint-mérésről szól az egész. Valójában azonban egyre többet tudnak nyújtani ezek a napok, ráadásul nemcsak az időseknek, hanem akár az egész családnak.

„Nem könnyű feladat, de a most megrendezett egészségnapon már több mint harminc orvos szakértő volt jelen – mondja Dezső Tünde. – Nincs kiemelt korosztály, hiszen a gyerekek, fiatalok egészsége ugyanolyan fontos, mint az idősebbeké. Sőt, ha korábban kezdik a családok az egészséggel való törődést, a gyerekek sokkal tudatosabban fognak felnőni, ami a későbbiekben nagy hasznukra válhat. Nálunk mindig két része van az egészségnapnak. Az egyik rész kimondottan a gyerekekkel foglalkozó szakembereknek ad helyet. Itt elsősorban tanácsadással várják az érdeklődőket a gyermekgyógyászok, de emellett természetesen vannak szűrővizsgálatok is, valamint különböző bemutatók, például a csecsemő- és gyermek-újraélesztés, és az állatasszisztált terápia. A felnőtteknek szóló szűrővizsgálatok és tanácsadások között idén megtalálható volt például szemészeti vizsgálat, nyaki ultrahang, vérnyomásmérés, EKG és kardiológiai tanácsadás, anyajegyszűrés, fül-orr-gégészet, hallásvizsgálat, allergiavizsgálat, helicobacter-szűrés, allergiavizsgálat is, de nehéz lenne mindent felsorolni.”

orvos, orvosi vizsgálat

Fotó: Pexels

Fontos kérdés, hogy mi történik, ha egy teszt pozitív eredményt ad. Jogos, hiszen ez az a pont, ahol a legegyszerűbb elakadni. Dezső Tünde intézményvezető elmondta: „Egy egészségnap akkor jó, ha onnan valóban hasznos tanácsokkal távozik aki részt vesz. Nálunk amellett, hogy a résztvevők minden eredményt kézhez kapnak a tesztek után, amennyiben szükséges, abban is segítséget adnak a szakemberek, hogy hogyan tovább. Javaslatokat kapnak a betegek a további kezelésre, bizonyos vizsgálatok esetén pedig lehetőség van helyben időpontfoglalásra is.”

Fenyvesi Kata Zita dietetikus, ő már harmadik alkalommal vett részt tanácsadóként a Hegyvidéki Egészségnapon egy betegszervezet önkénteseként: „Én nagyon szeretem ezeket a programokat. Sajnos az embereknek nagyon kevés információjuk van a szűrővizsgálatokról, ráadásul a hétköznapokban sokszor idő sincs rá, hogy elvégeztessék őket. Az egészségnapok ezért nagyon jó alkalmak. Itt van idő átbeszélni, mit miért van értelme elvégeztetni, mit jelent az eredmény. A táplálkozás egy problémás terület. Mindenki olvasgat a neten, öndiagnosztizál, téves és félinformációkból próbálja meggyógyítani saját magát, ami komoly problémákat okozhat. Nagyon kevesen veszik igénybe dietetikus segítségét. Itt az egészségnapon sokkal bátrabbak. Úgy vannak vele, hogy ha már erre jártak, elmentek az asztal előtt egyszer-kétszer, miért ne kérdezzenek. Csak egyet. Amiből végül hosszú beszélgetés kerekedik. Jó tudni, hogy olyanoknak segíthetünk, akik amúgy nem jutnának el megfelelő szakemberhez.”

Ennyi pénzt spórolhatsz

Az egészségnapok nagy előnye egyrészt, hogy megspórolhatunk egy csomó időt: egy nap alatt el tudunk végeztetni több olyan vizsgálatot, amikre időpontot kellene kérni, és napokat rászánni. Másrészt pénzt is spórolhatunk, mert nem kell a gyorsabb vizsgálat reményében magánrendelésre mennünk.

Vegyünk néhány példát, ami elérhető volt az egészségnapon és érdekes lehet. Utánanéztünk annak is, mennyibe kerülne ez magánúton.

Szemészet

Ha a legegyszerűbb lehetőséget nézzük, és a legközelebbi szemüvegboltba megyünk, ott egy egyszerű vizsgálat általában 5 ezer forint. Magánrendelésen is hasonló ára van, az alapvizsgálatok úgy 6 ezer forint körül vannak, szemenként.

Allergiavizsgálat

Bosszantó, amikor folyik az orrod, viszket a szemed, könnyezel, és heteket kell várnod egy allergiavizsgálatra. Ilyenkor jön a magánrendelés, ahol a teszt maga 12 ezer forint, amihez mindenképpen kell szakorvosi vizit, ami nagyjából 20 ezer forint körül van.

Anyajegyszűrés

Ez egy elég speciális terület, ennek ellenére meglepően kedvező áron lehet magánrendelést találni. Teljes körű vizsgálat már 20 ezer forinttól elérhető.

Helicobacter-szűrés

Egyszerű, de nagyon fontos vizsgálat, ha valakinek gyomorproblémái vannak. Magánrendelésen a teszt kb. 12 ezer forintba kerül, amihez még nem kapunk tanácsot a továbbiakat illetően.

Dietetikai tanácsadás

Dietetikusra mindenkinek lehet szüksége betegség, testsúlyprobléma miatt, vagy ha csak egyszerűen szeretne egészségesebben táplálkozni. Egy rövidebb, 30-40 perces tanácsadás már 15 ezer forinttól elérhető.

A példákból is jól látható, hogy mindenkinek, akinek számít az egészsége, az idő és a pénz, érdemes ellátogatnia az egészségnapokra. A legtöbb kerületnek és nagyobb városnak is van közösségi oldala, vagy weboldala is, ahol már jó előre jelzik mikor szerveznek hasonló programokat. Érdemes figyelemmel követni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top