Egészség

Óvatosan a mobilozással, mert csúnyán elhízhatsz

Azoknak, akik legalább napi öt órán át nyomkodják az okostelefonjukat, 43 százalékkal nagyobb az esélyük az elhízásra, mint kevésbé mobilfüggő társaiknak.

A mobiltelefon-függőség könnyen elhízást okozhat – írja a 24.hu az American College of Cardiology című szaklapban publikált kutatás alapján.

mobil, okostelefon

Fotó: Unsplash

A Simon Bolivar Egyetem kutatói diákokon vizsgálták a mobilozás hatásait: mint kiderült, azoknak, akik legalább napi öt órán keresztül nyomogatják az okostelefonjukat, 43 százalékkal nagyobb az esélye az elhízásra, mint azoknak, akik kevésbé kijelzőfixált életet élnek.

Mirary Mantilla-Morron professzor, a projekt vezetője hangsúlyozta: a modern mobiltechnológiának köszönhetően ugyan számtalan olyan szolgáltatáshoz férhetünk hozzá, amelyek könnyebbé teszik az életünket, fontos lenne odafigyelni az egészséges felhasználói szokások kialakítására.

Mint kiderült, a sokat mobilozók sokkal több cukros üdítőitalt, gyorskaját és nassolnivalót fogyasztanak, mint mások. Viszont kevesebbet mozognak. „A telefon előtt töltött túl sok idő káros életmódbeli szokásoknak kedvez. Csökkenti a fizikai aktivitásra szánt időt is, ami növeli a korai halál, a diabétesz, különféle rákos betegségek és mozgásszervi problémák valószínűségét” – jelentette ki a professzor.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top