Egészség

Elképesztően hatékony módszert találtak a szúnyoginváziók ellen

A vérszívók elleni módszer akár véglegesen megszüntetheti a szúnyogproblémát, kérdés, hogy ezzel mennyit ártunk a Földnek.

Kínai kutatók fejlesztették ki azt az új módszert, amelynek segítségével csaknem teljesen meggátolható a szúnyogok szaporodása – írja a hvg.hu. A megoldásról a szakemberek a Science and Technology Daily szakfolyóiratban számoltak be. 

A módszert a kantoni Szun Jat-szen Egyetem kutatói fejlesztették ki, miután négy éven át tanulmányozták a többek között Magyarországon is észlelt, a zikavírust és a dengue-lázat is terjesztő ázsiai tigrisszúnyogokat. 

A megoldás lényege, hogy a hím szúnyogokat sugárkezeléssel és úgynevezett mikroinjektálással sterilizálják, majd szabadon engedik őket, hogy párosodhassanak a nőstény szúnyogokkal. A hímeket egy Wolbachia nevű baktériummal is megfertőzik, így a párzás során a nőstényeket is sterilizálják. 

A kínai kutatók módszere a szúnyogok több mint 80 százalékát kiirtotta (Fotó: iStockphoto)

A kínai tudósok nyílt terepen tesztelték a módszert, amely igen eredményesnek bizonyult: a vadon élő szúnyogok számát évi 83-94 százalékkal csökkentette. A kutatás vezetője, Hszi Csi-jong szerint ez azt jelenti, hogy a megoldás bevethető, segítségével pedig akár egy szúnyogok által terjesztett kórokozóktól védett övezet is kialakítható. 

Bár az emberek számára sok kellemetlenséget okoznak, a szúnyogok teljes kiirtása mégsem lenne jó ötlet, mivel akár a táplálékláncra is káros hatással lehetne. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top