Egészség

Szúnyogmágnes vagy? Így űzheted el a vérszívókat

A kora reggeli levegőzés közben, napközben az árnyékban és az esti sétádon is szúnyograj követ? Szüntesd meg az idegesítő vérszívók terrorját!

Nyáron sok időt töltünk a szabadban, élvezzük a jó levegőt, a napsütést, reggel és este pedig a hűs teraszokon ejtőzünk. De nemcsak mi vagyunk ezzel így, hanem a szúnyogok is, amiknek terített asztalt jelentünk, és nem szégyenlősködnek, ha enni támad kedvük. Ne fogd menekülőre, vedd fel a harcot velük!

Min múlik, hogy kit csípnek a vérszívók?

Az, hogy kit tüntetnek ki a szúnyogok a figyelmükkel, több összetevős. A szúnyogok számára bizonyos illatok vonzók, míg másoktól menekülnek. A személyes illatunkat meghatározó, bőrünkön élő baktériumok nagy szerepet játszanak abban, hogy kihez vonzódnak. Ha izzadós vagy, biztos, hogy több szúnyogcsípésre számíthatsz, mint az, aki kevésbé verejtékezik, ugyanis a tejsav rendkívül vonzó a szúnyogok számára.

Emellett a szúnyogok a tested hőmérsékletét is érzékelik, és ahol a vért közelebb érzik a bőrfelszínhez, oda csípnek. Sőt, a vércsoport is szerepet játszik abban, hogy kit mennyire csípnek: a sorrendben elöl a 0-s, majd az A-s, végül a B-s vércsoportú emberek állnak. De akkor sem menekülhetsz, ha babát vársz: a várandós nőket kifejezetten szeretik a szemtelen vérszívók, amiben a hormonális változásoknak nagy szerepük van. De mindenre van megoldás!

Illatozz!

Ne csak télen, nyáron is használj eukaliptusz, fodormenta, citrom és szegfűszeg illóolajokat! Nem kell, hogy teljes egészében egy mentolos rágó illatfelhőjébe borulj, elég a csuklódra, a homlokodra, a könyöködre és a nyakadra egy-egy cseppet tenni a kiválasztott illóolajból. Persze, ha megoldható, és nem éppen sétálni, túrázni vagy szabadtéri programra indulsz, a kertedben, az erkélyeden és a szobádban is meggyújthatsz egy-egy illatgyertyát, füstölőt.

Készíts saját szúnyogirtót!

Készíts saját szúnyogirtót!

Kertészkedj okosan!

Van erkélyed, kiskerted, és szeretnéd is használni, nem csak a szobából nézni a szúnyogoktól tartva? Ültess olyan növényeket a balkonodra, kiskertedbe, amelyek garantáltan távol tartják a szúrós vendégeket. A citromfű, a rozmaring és a zsálya is olyan fűszernövények, amiket nemcsak sütés-főzés közben hasznosíthatsz, hanem a szúnyogok ellen is hatékonyak. De a szinte univerzális rovarriasztóként is funkcionáló levendulával, körömvirággal, kakassarkantyúval és barátcserjével is elűzheted őket. 

Saját készítésű szúnyogriasztók

Ha elszánt vagy, és van 1 egész perced, akkor te is készíthetsz szúnyogriasztót. Az egyik legegyszerűbb, ha félbevágsz egy citromot, és teletűzdeled szegfűszeggel – a szobában kellemes illat lesz, de nem a szúnyogok számára. Ha tartósabb megoldást szeretnél, akkor készíts levendulás-szegfűszeges illatpárnákat: csomagolj szárított levendulát és néhány szem szegfűszeget kis gézdarabokba, és helyezd el a lakás különböző pontjain. Az almaecet kevésbé jó illatú, de szintén hatékony: önts egy kis tálba almaecetet, és tedd az asztalra. Ha túl szúrósnak tartod a szagát, akkor a tálba diófalevél-, citromfű- vagy mentafőzetet is önthetsz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top