Egészség

Fogfehérítés házi praktikákkal – nem kerül vagyonokba, mégis működik

Ma már nem luxus a ragyogó mosoly, hiszen anélkül is lehetnek fehérek a fogaink, hogy százezreket hagynánk a rendelőben. Mutatjuk, mit és hogy csinálj!

A rendelői fogfehérítés – amiért még mindig komoly összegeket kérhetnek – mellett az otthon használatos gélt és sínt is segítségül hívhatjuk, ezek ára már jóval kedvezőbb, az eredményre viszont többet kell várni. Sokakat visszatart a kezelések ára, többeket pedig az a tudat rettent el, hogy az eljárás során kémiai fehérítésre kerül sor. Bár a hatás nem azonnali, természetes módszereket is bevethetünk otthon azért, hogy ragyogóbb legyen a mosolyogjunk.

 

 1) Dupla fogmosás

A megelőzés szempontjából nagyon fontos a megfelelő szájhigiénia. Szerezz be egy puha sörtéjű fogkefét, nedvesítsd be a fejét, és a szokásos fogmosás előtt alaposan tisztogasd meg vele a fogaidat – fogkrém nélkül. Hihetetlenül alapos tisztítást végezhetsz ezzel az egyszerű művelettel! Nem véletlen, hogy a szakemberek azt tanácsolják, hogy minden étkezés után moss fogat, hiszen így gyorsan eltávolíthatod az ételmaradékokat, esélyt sem adva a baktériumok elszaporodására, amivel megelőzhető a fogszuvasodás és az elszíneződések kialakulása. Ha nem tudsz minden evés után fogat mosni, használj fogselymet, vagy legalább öblítsd ki a szádat tiszta vízzel!
 
2) Szódabikarbóna

A szódabikarbóna fehérítő hatása miatt igen kedvelt a vegyszermentesen takarítok körében is, sokan például a függönyök tisztításához is ezt használják. Tudományát azonban a fogfehérítés során is próbára teheted: a nedves fogkeféd fejét mártsd szódabikarbónába, és ezzel moss fogat! Érdemes ezt az esti fogmosás idejére tartogatni, így az egész éjszaka a rendelkezésére áll, hogy tegye a dolgát. Fontos, hogy csak 5-6 naponta használd a szódabikarbónát, ami akár még a fogkővel is sikerrel szembeszállhat.
 
3) Tengeri só

A tengeri só rendkívül jó fertőtlenítő, és kíméletesen „csiszolgatja” is a fogakat, hozzájárulva a ragyogóbb mosolyhoz. A tengeri sót tartalmazó fogkrémek hatékonyan tisztítják és ápolják a fogakat, de a fogkefét sóba mártva is meggyőződhetsz hatékonyságáról. Ha egy kevés teafa- vagy neemolajat is keversz a tengeri sóhoz, antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatású keveréket kapsz, amit hetente 2-3-szor is bevethetsz a ragyogó fogakért.
 
4) Eper

Az eperben lévő gyümölcssav hozzájárul ahhoz, hogy hófehér legyen a mosolyod, ehhez elég egy félbe vágott friss eperrel átdörzsölni a fogakat, majd 25-30 perc után a megszokott módon fogat mosni.
 
5) Natúr fogkrémek

A hagyományos fogkrémekben található kemikáliák hosszabb távon károsíthatják a fogzománcot, ezért érdemes inkább kicsit többet áldozni a fogkrémre, és olyat választani, amely nem tartalmaz szódium-lauril-szulfátot (ezt az összetevők felsorolásánál SLS-ként rövidítik) és fluort. A káros anyagoktól mentes fogkrémek között is találunk olyat, amely fehéríti a fogakat (ilyen például az aktív szénnel készült fekete fogkrém), így nemcsak egészségedért, de szépségedért is tehetsz a használatukkal.

6) Almaecet

Számos remek tulajdonsága mellett fogfehérítő hatásáról is ismert az almaecet, ami a benne lévő almasavnak köszönheti a hatékonyságát. Magában igen tömény lenne, ezért így semmiképpen se használd, helyette 2 dl vízhez adj 1 dl almaecetet, és fogmosás után ezzel öblögess párszor! Ha úgy éreznéd, hogy kellemetlen ízt hagy maga után a szádban, akkor pár perc múlva gargarizálj sima vízzel – bár ezzel valamelyest csökkented a fehérítő mechanizmust.

7) Olívaolaj

A fogakon képződött, az elszíneződésekért is felelős lerakódást eltávolíthatod úgy is, ha ébredés után, még az első fogmosás előtt egy korty hidegen sajtolt olajjal öblögetsz néhány percen keresztül. Első alkalommal kissé furának tűnhet, de az olajat nem kell lenyelni, így nem kibírhatatlan az öblögetés. Meglepő, hogy milyen tisztának érzed majd a szádat a művelet után, pedig a fogmosás még csak ezután következik! Ráadásul ezzel nemcsak a fogaidnak teszel jót, hanem az ínyedet is erősítheted, mivel a hidegen sajtolt olajból vitaminok jutnak a sokaknál problémás, érzékeny területre.

fogfehérítés

Fogfehérítés házilag (Fotó: iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top