Egészség

Egy 61 éves rákbeteg nő az első, aki élt az eutanázia lehetőségével Ausztráliában

Nagyon hálás volt, amiért úgy halhatott meg, ahogyan szeretett volna.

Végstádiumú rákban szenvedett a 61 éves Kerry Robertson, az első nő, aki élt a júniusban elfogadott ausztrál állami törvénymódosítással, mely bizonyos esetekben engedélyezi az eutanáziát.

A törvény csak Victoria államban érvényes, de valószínűleg többen is elfogadják majd, a szavazások folyamatban vannak. Kerry családja szerint a nő a törvénynek hála úgy halhatott meg, ahogy szeretett volna, szabad akaratából és békésen.

Kerry Robertsonnál 2010-ben diagnosztizáltak mellrákot, ami az évek során átterjedt a májára, tüdejére, agyára és a csontjaira is. Idén márciusban döntött úgy, hogy nem kér több kemoterápiát, mert a kezelés mellékhatásai és a fájdalom, amit érzett, már elviselhetetlen volt számára.

„Mellette voltunk, David Bowie szólt a háttérben, körbevettük szeretettel, el tudtunk búcsúzni, egyszerű volt, és méltóságteljes. Nekem ez a legnagyobb öröm, hogy mindent megtehettünk azért, hogy az életében boldog legyen, és kényelemben távozhasson, ahogy szeretett volna” – mondta a lánya a BBC-nek.

A törvény nagyon sok feltételt fogalmaz meg. A betegnek legalább háromszor kell engedélyért folyamodnia, amelyet erre külön kiképzett orvosoknak kell jóváhagyniuk. A beteg 18 éven felüli kell, hogy legyen, és orvosi igazolás kell arról, hogy kevesebb mint hat hónapja van hátra az életéből.

(via)

(Kiemelt kép: illusztráció, iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top