Egészség

Ígéretes a chlamydia elleni védőoltás

Az eddigi tesztek alapján biztonságos a leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzés okozója, a chlamydia elleni védőoltás.
gombas, huvelyfertozes

Ez az első, chlamydia ellen alkalmazható vakcina, amelyet klinikai tesztekre bocsáthatnak – írták a kutatók a The Lancet című orvosi szaklapban. 
 A chlamydia baktérium védekezés nélküli nemi érintkezéssel terjed. Miután a fertőzöttnek gyakran nincsenek, vagy nagyon enyhék a tünetei, a kórt „csendes betegségnek” is hívják. Bár antibiotikummal gyógyítható, ha nem kezelik, az komoly, a termékenységet is veszélyeztető szövődményekhez vezethet. Védőoltásra pedig azért van szükség, mert ugyan

a betegség kezelhető, újra el lehet kapni.

 A vakcina a szakértők reményei szerint hosszú távú védettséget ad majd. Az Imperial College London kutatói a védőoltás két változatát, valamint egy hatóanyag nélküli placebo injekciót vizsgáltak 35 nő részvételével. A vizsgálatok következő szakaszában

a kutatók az eredményesebb vakcinát fogják tesztelni.

Az eredmények biztatóak. A vakcina biztonságos, és azt az immunválaszt váltja ki, amely megvédhet a chlamydia ellen. A következő tesztekkel azt kell bizonyítani, hogy valóban védelmet nyújt-e, vagy sem. Reméljük, jövőre vagy két év múlva kezdődhet a következő vizsgálatsorozat, és ha jól megy, nagyjából öt év múlva lehet vakcinánk” – magyarázta Robin Shattock, a kutatás vezetője.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top