Egészség

900 ezres bért követel az orvosoknak a kamara

Ma a nyugdíj előtt álló, több szakvizsgás szakorvos hivatalos bruttó alapbére 565 ezer forint.

Sajtótájékoztatón jelentette be a Magyar Orvosi Kamara (MOK), hogy szeptember 21-én nagygyűlést tartanak a félbeszakadt bértárgyalások miatt – írja a Hvg.hu.

A kamara elnöke, Éger István elmondta, a nagygyűlésre meghívást kap három tárca, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnökség.

A MOK követelései között szerepel

a 900 ezer forintos, egységesen kötelező kezdő minimális alapbér a közfinanszírozott egészségügyi ellátás valamennyi szakorvosának, fogorvosának a munkaviszony típusától függetlenül – mondta.

A kormány korábban határozott ígéretet tett arra, hogy a 2018-as választásokat követően folytatódik az orvosok bérének felzárkóztatása, de a tárgyalások megkezdése óta nem történt semmi.

Ma a nyugdíj előtt álló, több szakvizsgás szakorvos hivatalos bruttó alapbére jelenleg 565 ezer forint.

A MOK elnöke követeléseik között említette, hogy szüntessék meg a nyugdíjas korú, az egészségügyben dolgozó munkavállalókat sújtó diszkriminációt. „Az mégiscsak disznóság, hogy ma egy három műszakban, betegágy mellett dolgozó (…) nővértől kétszer annyi közterhet szed be az állam, mint attól a nyugdíjastól, aki mondjuk egy irodában dolgozik” – mondta.

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top