Egészség
Szponzorált tartalom

Dolgok, amiket sohase tegyél a hajaddal (x)

Szoktál hajszárítót vagy hajformázót használni? Ha igen, vannak dolgok, amiket érdemes tudnod.

Van egy régi mondás, ami úgy tartja, hogy az emberről sokat elárul a haja és a cipője. Az ápolt haj és a tiszta cipő ugyanis fél siker akkor, már ha az első benyomásból ítélünk. Ám míg egy cipőt nem nehéz megtisztítani, a szép hajért bizony sokat kell tennünk. Vannak alapszabályok, amiket érdemes betartanunk, ha szeretnénk, hogy a hajunk igényes és egészséges maradjon. Elmondjuk, miket tarts szem előtt.

A nyár egyik sarkalatos kérdése a hajápolás kapcsán a strandolás. Sokan nem tudják, hogy mielőtt a klóros víz vagy a sós tengervíz éri a hajat, érdemes csapvízzel átöblíteni azt, a szakértők szerint ugyanis így kevesebb klór és só jut a hajszálakba, ezáltal pedig azok káros hatásai csökkenthetnek. Nemcsak fürdőzés előtt, hanem utána is ajánlott a hajöblítés. Ha törülközővel szárítod a hajat, az erőteljes dörzsölést azonnal felejtsd el, hiszen roncsolhatod a hajszálakat.

A szárítás kapcsán a másik jelentős hiba, amit sokan elkövetnek, hogy forró hajszárítóval szeretnék sürgetni a száradást. Ez nem tesz jót a hajnak, a forró levegő károsíthatja azt. Ugyanez a helyzet a forró hajsütőkkel is, azok ráadásul közvetlenül is érintkeznek a hajszálakkal. Ha jót akarsz, mellőzd ezek használatát. Nemcsak a forró hajszárítóval árthatsz, hanem a forró vízzel is, így lehetőség szerint langyos vízzel moss hajat.

Nem hiába intenek óva a szakemberek a túl sok hajformázó használatától, a legtöbb ugyanis nem kíméli a hajat, a környezeti tényezők pedig felerősítik azok hatását. Azt sem hiába hangoztatják a hozzáértők, hogy a vizes hajat nem szabad fésülni, mert könnyebben roncsolódnak a szálak. A vizes fésüléshez érdemes kifésülő spray-t használni. Az sem mindegy, mivel esel a hajadnak. Egy jól megválasztott kefe sokat tehet a kíméletes ápolásért. A fodrászok arra is figyelmeztetnek, hogy nem szabad állandóan összekötve hordani a hajat, mert az megviseli a hajszálakat és töredezetté is teheti azokat.

 

Vitaminok, amire a testednek feltétlenül szüksége van

Te tudod, milyen tünetei vannak, ha nincs elég B-vitamin a szervezetedben? 

Sokáig úgy tudtuk, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás elegendő ahhoz, hogy a testünkkel ellássuk a szükséges tápanyagokkal és ezért nincs is szükségünk vitaminpótlásra. Ám mivel a magyarok étrendje általában nem olyan sokszínű, hogy általa a szervezetünkbe juttassuk a szükséges vitaminokat, nyomelemeket, a szakértők szerint vélhetően mindenkinek szüksége van pótlásra. Annál is inkább igaz ez, mivel az életmódunk is hagy némi kívánni valót maga után: sokkal többet kellene mozognunk, kevesebbet stresszelni és kiadósakat aludni.

Te vajon tudod, milyen vitaminokra van szüksége a szervezetednek az ideális működéshez? A legtöbb ember ugyan tisztában van a ténnyel, hogy léteznek olyan ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséghez, ám sokan megelégszenek azzal, ha multivitamin készítményekkel pótolják az esetleges hiányt, arra azonban nem kíváncsiak, melyik vitamint miért kell fogyasztani. Pedig érdemes tudni, hogy az egyes tápanyagoknak miben van szerepük, hiszen a hiánytüneteket felismerve így könnyebben segíthetünk a szervezetünkön.

Szép hajat mindenki szeretne, arra azonban kevesen gondolnak, hogy akár a vitaminhiány is lehet az oka a töredezett, fénytelen, korpásodó hajnak. Ahogyan a korpásodásért, a szájszéleken megjelenő apró sebekért is a B-vitamin hiánya okolható. A B12-vitamin például azért felbecsülhetetlen, mert karbantartja a fehérje- és a szénhidrát-anyagcserénket, és a vörösvértestek képzéséhez is hozzájárul.

A D-vitamin is feltétlenül szükséges az emberi szervezet számára, hiszen annak segítségével építi a csontokba a test a kalciumot. Az E-vitamin fontos antioxidáns, hiánya lassítja a reflexeket, izomgyengeséghez vezethet, de beszédzavar is kialakulhat a következtében. A jól ismert C-vitaminról a legtöbben tudják, hogy immunerősítő, de a pótlására már nem elegen fektetnek hangsúlyt. Pedig ildomos lenne, hiszen ha hiányzik a szervezetünkből, fáradtság és rossz közérzet is jelentkezhet, de az ínyvérzés is utalhat arra, hogy a testnek C-vitaminra van szüksége.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top