Egészség

Új módszernek köszönheti, hogy mankó nélkül jár

Először végeztek Magyarországon egy újfajta csonthosszabbító műtétet.

Sikeres csonton belüli végtaghosszabbítást végeztek el a Semmelweis Egyetem ortopédiai klinikáján, Magyarországon elsőként – számolt be az RTL Híradó.

A 40 éves Attila bal lába 4,5 centivel volt rövidebb a jobbnál egy születési rendellenesség miatt. Ezért csak ortopédiai cipőkben tudott járni.

Az új eljárás lényege, hogy a beteg combjába egy speciális implantátumot ültetnek, amit ezután egy külső mágneses vezérlővel kell forgatni, így hosszabbítva a végtagot. Ezt maga a páciens végezte két hónapon keresztül naponta háromszor.

A módszer előnye, hogy gyorsabb a gyógyulás, kevesebb a szövődmény. Attilát februárban műtötték, azóta nagyokat sétál, és még túrázni is gond el tudott menni, most szeretné kipróbálni a síelést és a korcsolyázást.

A következő csonton belüli végtaghosszabbítás várhatóan szeptember végén lesz az új műtéti eljárással. A társadalombiztosítás egyedi méltányosság alapján támogatja a beavatkozásokat.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top