Egészség

Pár szem kesudió csaknem a kislány életébe került – így csap le az anafilaxiás sokk

Luca csak két és fél éves volt, amikor életében először evett kesudiót, és rosszul lett. Édesanyja azonnal elindult vele az orvosi rendelőbe, a kislány életét valószínűleg ez mentette meg. A történet kapcsán dr. Csáki Csilla allergológus szakorvossal beszélgettünk arról, mi is az a különös és gyors lefolyású roham, ami Lucánál fellépett.

„Vendégségben volt nálunk egy barátunk, és éppen indultunk a játszótérre, amikor megkérdezte, hogy adhat-e diákcsemegét a kicsinek, én pedig mondtam, hogy igen – kezdi Luca édesanyja. – Alighogy elkezdte enni a magvakat, sírásban tört ki. Először nem tudtuk, mi is a probléma, mert nem voltak látható tünetei, csak sírt, de nagyon nyugtalanító módon. Aztán a mellkasát ütögette, hogy az fáj, közben panaszosan sírt, és a nyakamba csimpaszkodott.”

A kislány épp túl volt egy megfázáson, édesanyja ezért visszaszaladt vele a lakásba, hogy az orrszívó porszívóval kiszívja az orrát, hátha ilyesmi jellegű a baj. Ekkor egy kicsit hányt is a gyerek.

„Ezek a tünetek összességében elegendőek voltak nekem ahhoz, hogy elinduljak vele az orvoshoz. Útközben az orvoshoz menet bementünk a játszótérre, mert még ekkor sem voltam benne biztos, hogy nem csak egy kis nyűgösség-e az egész. Az én kettő és fél éves lányom azonban szívbe markoló dolgot mondott:

Anya, ne menjünk a játszótérrel, menjünk az orvoshoz!

Megjelent az arcán egy pötty is, ekkor gondoltam először arra, hogy esetleg allergia lehet a baj. Nagyjából tíz perccel a kesudió elfogyasztása után értünk a rendelőbe, útközben még párszor hányt a lányom. Az ajtón bekopogva csak annyit mondtam, kesudiót evett a gyerek. Ebben a pillanatban Luca feje elkékült, a végtagjai pirosak lettek, és bár nem ájult el, de teljesen kábává vált. Mint kiderült, anafilaxiás rohama volt. Ijesztő belegondolni, hogy ha nem indulok el azonnal a csekély tünetek megjelenésekor az orvosi rendelőbe, könnyen lehet, hogy elkésünk.”

Az anafilaxia vagy anafilaxiás sokk a szervezet allergének által kiváltott súlyos, életveszélyes állapothoz vezető, immunológiai túlérzékenységi reakciója, mely azonnali beavatkozást igényel. 

(Wikipedia)

A rendelőben azonnal bekötötték a gyereknek az infúziót, kapott adrenalint, szteroidot, oxigénmaszkkal lélegeztették, és hívták a mentőt. Kétnapos kórházi megfigyelés következett, aztán azzal bocsátották el a kislányt, hogy földimogyoró-allergiás, így az összes olajos magvat kerülnie kell, és a „nyomokban tartalmazhat” feliratú termékeket sem fogyaszthatja. További kivizsgálások, Prick-teszt és a molekuláris vizsgálatok következtek, és végül világossá vált, hogy kesudió- és pisztáciaallergiája van a kislánynak, és az anafilaxia rizikója nagyon magas.

Az anafilaxiás sokk tünetei

  • bőrviszketés, csalánkiütés, szemkörnyéki dagadás, bőrpír lehetnek a kezdeti tünetek, de ez önmagában még nem jelent anafilaxiát
  • szédülés, remegés, ájulás közeli állapot, ájulás
  • zavartság, öntudatlanság
  • nehézlégzés, fulladásérzés
  • nyelv-, torokduzzanat
  • hányinger, majd többször ismétlődő hányás
  • légzés és keringési zavar vagy ezek leállása

Luca allergiája rengeteg kihívás elé állítja a hétköznapokban a családot, de mindent megtesznek azért, hogy a kislány ne érezze magát megfosztva semmitől a betegsége miatt.

„Nekem két jelszavam van, az első, hogy bár több tervezés szükséges, de programot nem hagyunk ki emiatt. A másik, hogy előre felkészítem Lucát, hogy most közösségbe megyünk, ahol valószínűleg lesz olyan helyzet, hogy ő nem ehet bizonyos dolgokból. Ha kap vagy meglát valamit egy ilyen helyzetben, amit nem ehet meg, azt nálam becserélheti valami olyanra, amit nyugodtan fogyaszthat. Szülőként és gyerekként sem egyszerű ezeket a helyzeteket kezelni, most például az óvodai közétkeztetésbe nem tudom beadni őt, mert azt ugyan tudják teljesíteni, hogy a kesudiót direktben tartalmazó ételeket nem kapja, de a keresztszennyeződések elkerülésére nem tudnak garanciát vállalni. Az önbelövő injekció pedig mindig nála van, és tanítom is a használatára, mert később neki kell majd kezelni az allergiáját.”

A biztonságos környezet megteremtése tehát egy anafilaxiás gyerek számára sok időt és pluszenergiát igényel, hiszen otthon kell elkészíteni előre minden ételt, és a bevásárlás is sokkal időigényesebb, mert az összes csomagolást töviről hegyire el kell olvasniuk a szülőknek.

„Sok energiát követel az is, hogy a környezetünkben élőknek minden egyes alkalommal pontosan el kell magyarázni a helyzetet, és állni kell a sarat a néha előforduló értetlenségnél. Vannak emberek, akik sokszori részletes magyarázás után is nehezen értik meg a helyzet komolyságát, vagy egyszerűen elfelejtkeznek róla. Luca óvodájában például az egyik szülő véletlenül pont kesudiót tett ki egy ünnepségen az asztalra, még szerencse, hogy időben észrevették az óvónők. Pont ezért nagyon jó érzés olyan emberekkel találkozni, akiknek fontos a gyermek biztonsága, és megkérdezik, mit ehet, vagy mit hozzanak egy közös étkezésre, vagy akár alkalmazkodnak Luca kedvéért, hogy ő is biztonságban és önfeledten vehessen részt egy ünnepségen vagy zsúron. Ilyen is előfordul, és ez nagyon jó érzés” – meséli a kislány édesanyja.

Ijesztő belegondolni, hogy ha nem indulok el azonnal az orvosi rendelőbe, könnyen lehet, hogy elkésünk (Képünk illusztráció – fotó: iStock)

Luca esete nyomán megkerestük dr. Csáki Csilla allergológus szakorvost, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet csecsemő- és gyermekgyógyászát, hogy minél többet megtudjunk az allergia kialakulásáról, annak lehetséges okairól és az anafilaxiáról.

Bizonyos elméletek szerint a túl steril, túl tiszta környezet következtében az immunrendszer nem tud mi ellen védekezni, és ezért kezd el ártalmatlan dolgokra is reagálni. Ez igaz lehet, vagy csak laikus okoskodás?

Az ember immunrendszere szinte tökéletes, arra van kitalálva, hogy megvédjen minket. Az allergia az immunrendszer túlpörgése, mert ilyenkor olyasmire reagál, amire nem kellene. Valószínűleg természetes folyamat, hogy a civilizáció fejlődésével párhuzamosan kialakult az allergia, és egyre több az allergiás, mert nem vagyunk olyan sok és erős fertőzésnek kitéve, mint korábbi évszázadokban.

Milyen tényezők fokozzák az allergia kialakulási esélyét? Genetikai vagy szerzett betegségről beszélünk egyáltalán?

Szerepet játszanak benne a környezeti tényezők, a légszennyezettség, a globális felmelegedés, valamilyen formában a civilizációval járó dolgok, például az ételadalékok. Fontos tényező lehet az is, ha a csecsemőt vagy újszülöttet túlzottan steril környezetben próbálják tartani, és a kisgyerek immunrendszere ennek hatására nincs megfelelő mennyiségű baktériumnak kitéve. Ha ugyanis nincs eléggé lekötve az immunrendszer, akkor is pörög, csak „keres” mást, ami ellen harcolhat. A genetikai hajlam mindezeken túl nagyon jelentős, ha mind a két szülő allergiás, akkor 80 százalék az esélye annak, hogy valamikor a gyerek is allergiás lesz, de nem feltétlenül ugyanarra. Akár egy családon belül is megjelenhet több allergiatípus, mondjuk az egyik gyerek ekcémás, a másik asztmás, a harmadiknak pedig ételallergiája van.

Mi válthat ki allergiát?

Amikor egy „idegen” anyag jut a szervezetbe, teljesen normális, hogy immunreakció lép fel. Amikor valaki allergiás, akkor a szervezet egy bizonyos ellenanyagot, IgE-t termel, és tulajdonképpen ez váltja ki a tüneteket. Az allergia a szervezet túlérzékenységi reakciója bizonyos anyagokkal érintkezve. Allergiát kiválthatnak a pollenek, állati eredetű dolgok, a penészgomba, fémek, rovarok mérgei, a poratka, ételek és gyógyszerek.

Milyen tüneteket okozhat az allergia? Nem egyszerű laikusként megállapítani, honnan is indul a probléma, hiszen annyira sokféle tünet jelentkezhet.

Allergiás reakciónál az esetek egy részében a bőr érintett – kipirosodik, viszket, a vérerek megduzzadnak, a bőr akár forró tapintású, száraz, égő érzésű is lehet. Állatszőr-allergia esetében a légzőszervek is gyorsan reagálnak, tüsszögés, orrfolyás, köhögés, torokkaparás lép fel, hasonlóan ahhoz, ahogy a pollenallergia esetében a szem könnyezése, viszkető érzése jelentkezik. Az élelmiszer-allergia esetében a gyomor-bélrendszer is érintett lesz, az allergia mértékétől függően felléphet puffadásérzés, gyomorfájdalom, gyomorégés, hasmenés, hányás. Extrém allergia, úgynevezett anafilaxiás sokk következtében életveszélyes állapot alakulhat ki,  ha a szív- és érrendszer keringési zavara lép fel, vagy a bőr alatt jelentkező duzzanat, ödéma a nyelv vagy a torok megduzzadását okozza, és elzárja a levegő útját a tüdőig.

Milyen ismérvei vannak az anafilaxiás sokknak?

Gyorsan, nagyon gyorsan jön létre a reakció, perceken belül. Akkor beszélünk erről az állapotról, amikor a szervezet az allergén következtében életveszélyes állapotba kerül. Anafilaxiás sokk esetében gyors vérnyomásesés, a keringés összeomlása következik be.

Mi válthat ki anafilaxiás sokkot?

Hazánkban és a környező országokban a leggyakrabban rovarcsípések és bizonyos ételek állnak az anafilaxiás sokk hátterében. A leggyakoribb anafilaxiát okozó allergének között szerepel a földimogyoró és az egyéb mogyorófélék, a kesudió, a rákfélék és a tenger gyümölcsei, a halak és a tojás. A rovarok csípése esetében a házi méhek és darazsak, lódarazsak mérge okozza a reakciót. Gyógyszerek közül anafilaxiát okozhat a penicillin, az aszpirin és a nem szteroidos gyulladáscsökkentők, valamint a műtéti altatószerek, érzéstelenítők, röntgenkontrasztanyagok.

A népesség mekkora része kap anafilaxiás sokkot élete során?

Feltételezik, hogy sokkal több az anafilaxia, mint amiről ténylegesen tudomást szerzünk, mert hirtelen halálokként is szerepelhet, ami utólag soha nem derül ki. Ha a halál beállta után néhány órán belül nem végeznek el egy speciális vérvizsgálatot, akkor az anafilaxiát már nem lehet boncolás során megállapítani. Ez nehezíti az esetek számának meghatározását. Magyarországon konkrét adatunk nincs arról, hogy például egy évben hány ember esik át anafilaxián.

Mivel kell kezelni az anafilaxiát?

Az anafilaxiás sokk megfelelő kezelése az adrenalininjekció vagy a kéznél levő adrenalin-autoinjektor combizomba történő beadása. Fontos megjegyezni, hogy a kalcium és az antihisztamin használata valódi anafilaxiás sokk esetén teljesen hatástalan, nem javítja a beteg állapotát. A kalcium adása allergiás állapotokban indokolatlan!

Érdemes lehet allergiatesztekkel előre kiszűrni, hogy egy gyerek allergiás-e valamire?

Az allergiatesztek utólag segíthetnek eldönteni, hogy pontosan mi váltotta ki az adott immunreakciót. Végezhető allergiateszt a bőrön vagy vérvétellel is.  Teljes biztonsággal ugyanakkor előre nem tudjuk megjósolni, hogy egy darázscsípésnél például ki kaphat anafilaxiás reakciót.

Allergiásként vagy szülőként tehetünk-e bármit is az anafilaxiás sokk kialakulásának megelőzésére?

Az elődleges és legfontosabb, hogy a már anafilaxián átesett beteg kerülje az allergiát kiváltó anyagot, és mindig hordja magánál a számára felírt adrenalin-autoinjektort!  Nagyon fontos, hogy az allergiás személy tudassa a környezetével az allergiájának kiváltó okát és mértékét. Gyerekek esetében kiemelten fontos a többi szülő és a pedagógusok pontos tájékoztatása. A tünetek ismertetése mellett a sürgősségi ellátásról is felvilágosítást kell adni a gyerek felügyelőinek. Amennyiben önbelövő injekciója – előretöltött adrenalininjekciója – van, annak használatáról tájékoztatni kell a környezetet.

Elsősegély, avagy ezt tedd, ha anafilaxiás sokkot kap valaki a környezetedben

  1. Győződj meg róla, hogy az allergiát kiváltó dolog (pl. rovar) nem kerülhet újra a sérült közelébe!
  2. Az anafilaxiára gyanús beteget ültesd vagy fektesd le!
  3. Hívj azonnal mentőt!
  4. Győződj meg róla, hogy a beteg megfelelően tud-e levegőt venni, ha nem, próbáld a légzését szabaddá tenni! Eszméletlen anafilaxiás esetében a stabil oldalfekvés javasolt.
  5. Ne hagyd magára a beteget, folyamatosan figyeld az állapotát, és ha a keringése vagy légzése leáll, kezdd meg az újraélesztést!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top