Egészség

1500-an haltak bele a hőségbe a nyáron Franciaországban

Franciaországban mintegy 1500 haláleset köthető a júniusi és júliusi kánikulához a legfrissebb tájékoztatás szerint.

Az átlagosnál 1500-zal több halálestet regisztráltunk júniusban és júliusban, azaz tízszer kevesebbet, mint a 2003-as kánikula idején” – mondta Agnes Buzyn egészségügyi miniszter a France Inter francia közrádióban. A tárca közleménye szerint a júniusi kánikulában 567-en, júliusban pedig 868-an veszítették életüket, ami összesen 1435 halálesetet jelent.

Franciaországban június 28-án megdőlt az abszolút melegrekord, amikor is az ország déli részén található Hérault megye több pontján is 46 fokot mértek, júliusban pedig a hőmérő higanyszála több nagyvárosban is 40 fok felé emelkedett. Párizsban például július 25-én 42,6 fokot mértek, ami abszolút rekordnak számít. Összességében az ország hatszáz pontján végzett hivatalos mérések egyharmadánál dőlt meg az abszolút melegrekord július végén.

Emberek a párizsi Trocadero szökőkútban, 2019 nyarán (fotó: Dominique Faget / AFP)

A 2003-as kánikula húsz napig tartott, idén 18 kánikulai nap volt két nagyon intenzív epizódban és a második kánikula idején az ország jelentős részén, nagyon szélsőséges hőmérsékletekkel” – emlékeztetett a miniszter. 

Az 1500 haláleset több mint fele 75 év feletti emberre vonatkozik, de a tájékoztatás szerint minden korosztály érintett, tíz esetben kültéri munkahelyen dolgozó férfi vesztette életét. A legtöbb halálos áldozatot követelő nyár 2003-ban volt Franciaországban, amikor is augusztus 4. és 18. között csaknem 15 ezren haltak meg a hőség miatt, elsősorban a fővárosban és környékén.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top