Egészség

Újra aggasztóan sokan lesznek öngyilkosok világszerte

Minden negyvenedik másodpercben önkezével véget vet valaki az életének a világon.

Minden negyvenedik másodpercben öngyilkosságot követ el valaki, és évente több ember hal meg öngyilkosság miatt, mint háborúban – derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett jelentéséből. A szervezet szerint az öngyilkosság globális egészségügyi kérdés, amely minden korcsoportot, nemet és régiót érint.

A mutatók szerint az öngyilkosság a második leggyakoribb halálok a 15 és 29 éves kor közötti fiatalok körében a közlekedési balesetek után. A 15-19 éves lányoknál ez a második vezető halálok a terhességi komplikációkat követően, a kamasz fiúk esetében pedig az öngyilkosság a harmadik leggyakoribb halálok a közlekedési baleseti sérülések és az erőszak után.

Van, ahol nőtt az öngyilkosok aránya

A WHO adatai szerint évente csaknem 800 ezer ember vet véget önkezével az életének világszerte, több, mint ahányan malária, mellrák, háború vagy emberölés áldozatai lesznek. Globálisan 9,8 százalékkal esett vissza az öngyilkosságok aránya 2010 és 2016 között, ugyanakkor a csökkenő tendencia nem minden régióban figyelhető meg. Az amerikai kontinens WHO által vizsgált területein például 6 százalékkal nőtt az arány a vizsgált időszakban.

fotó: istock

A jelentésből az is kiderült, hogy a gazdag országokban csaknem háromszor annyi férfi hal meg öngyilkosság miatt, mint nő, míg az alacsony és közepes jövedelmű országokban az arányok jóval hasonlóbbak.

A világszervezet szerint a rovarirtókhoz való hozzáférés szigorítása az egyik leghatékonyabb módja az öngyilkosságok visszaszorításának. A WHO Srí Lankán végzett tanulmányokat idézve mutatott rá, hogy a rovarirtók betiltása nyomán 70 százalékkal csökkent az öngyilkosságok száma a szigetországban, amivel a becslések szerint 93 ezer emberéletet óvtak meg 1995 és 2015 között.

(MTI)

Ha te, vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top