Egészség

Kevesebb esélyük van a rák túlélésére a szingliknek

A házasok könnyebben kapnak kemoterápiás kezelést a kutatók szerint.

A Delaware-i Egyetem kutatói tanulmánya szerint az Egyesült Államokban kisebb esélye van sugárkezelésre és műtétre annak a rákkal küzdő betegnek, aki a betegsége alatt nem házas, írja a 24.hu.

Képünk illusztráció/Fotó:iStock

Az orvosi cikkek tanulságai szerint a hajadon és nőtlen emberek lényegesen kevesebb eséllyel kapnak hatékonyabb, agresszívabb kezelést, mint azok, akik a betegség alatt házasok. A tanulmány egyik szerzője, Joan DelFattore szerint a kulturális sztereotípiák állnak a jelenség hátterében, és nem az, hogy az egyedülálló betegeknek mások a preferenciáik, vagy kisebb az élni akarásuk a családosokénál.

A dolog magyarázata feltehetően az, hogy az USA-ban egy ilyen agresszív, sok mellékhatással járó kezelés során azt is számításba veszik az orvosok, hogy mekkora támogatóbázisa van a betegnek, képesek-e gondját viselni a hozzátartozók. DelFattore úgy gondolja, hogy sok orvos a barátokat és a családot nem tartja annyira stabil támogatókörnek, mint a házaspárt. Maga a kutatónő is átélte, hogy rákbetegségénél a műtét utáni kemoterápiára nem akarták beutalni, csak azért, mert szingli.

Ezt az elfogultságot már  1987-ban is felfedezték, de senki sem tett semmit a helyzet megváltoztatásának érdekében. DelFattore reméli, hogy tanulmánya ráirányítja a figyelmet a problémára.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top