Egészség

Prosztatagyógyszer segíthet a Parkinson-kóros betegeken

Óriási áttörést érhettek el amerikai és kínai kutatók.
mri szex vizsgálat kísérlet

Megnagyobbodott prosztata kezelésére adott gyógyszer hatásos lehet a Parkinson-kórban szenvedők állapotromlásának megállításában – írja a BBC.

A Journal of Clinical Investigationben publikált tanulmány szerint a Terazosin gyógyszer megvédi az agysejteket a pusztulástól. Mindezt úgy, hogy aktivál egy enzimet.

A kutatásban résztvevő amerikai és kínai tudósok egyelőre csak patkányokon végeztek kísérletet, de az hatásos volt, a gyógyszer valóban megállította vagy lassította az idegi sejtek pusztulását.

Mindenesetre megvizsgálták 2880 olyan parkinsonos beteg kórlapját, akik szednek Terazosint vagy ahhoz hasonló összetevőjű gyógyszert, és olyanokét is, akik nem. Az enzimstimulálással élők sokkal jobb állapotban voltak, mint azok, akik nem szedtek ilyen gyógyszert.

Mivel eddig semmilyen gyógyszer nem állt rendelkezésre a Parkinson kezelésére, ez óriási áttörés lehet, és valószínűleg hamar el is indulhat a klinikai vizsgálat, mivel egy használt és bevált gyógyszerről van szó.

(Kiemelt kép: illusztráció, iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top