Egészség

Kékké vált a vére az érzéstelenítőtől

Túl sokat használt a gyógyszerből a fogfájása miatt.

Az  Rhode Island-i orvosok nemrégiben számoltak be annak a 25 éves nő esetéről, akinek vére sötétkékre vált, miután közönséges érzéstelenítésre alkalmazott gyógyszert használt.

Az ügyeletre érkező nő rosszullétre, fáradtságra és légszomjra panaszkodott, valamint egy olyan tünetre, amire még a tapasztalt orvosi személyzet is felkapta a fejét: a nő bőre kékes színű volt.

Az ügyeletben lévő orvos, Dr. Otis Warren egyszer már találkozott ilyen esettel, így tudta, mi okozza, és mi a teendő. A nő vérének és a bőrének elkékülését egy fájdalomcsillapítókban használt összetevő, a benzokain okozta. Ez egy ritka reakció, amit számos gyógyszer, például helyi érzéstelenítők válthatnak ki.

„A páciens elmondta, hogy előző éjjel nagy mennyiségű helyi érzéstelenítőt, benzokaint használt a fogfájása enyhítésére” – mondta Dr. Otis Warren és Benjamin Blackwood, akik a New England Journal of Medicine-ben nemrégiben közzétett esettanulmány szerzői.

A benzokain megakadályozta az oxigénben gazdag vér eljutását a szövetekbe, így az sötétkék színűvé vált. Érdekes módon a nő gyógyulását is egy kék szer jelentette, melynek köszönhetően a hemoglobin-molekulához tudták adni a hiányzó elektront, amely helyreállította az oxigénszintet, és segítette az oxigén visszajutását a szövetekbe.

A beteget egy éjszakára bent tartották, vére normalizálódott, így másnap hazaengedték egy fogorvosi beutalóval.

(via)

Kiemelt kép: illusztráció, Freepik

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top