Egészség

Már most érdemes beadatni az influenzaoltást

Bár a szezon még el sem kezdődött, a szakemberek szerint jól jár, aki most cselekszik.

Szerencsére a Nap még süt és kellemesen enyhe az idő, nem csoda, ha sokan még gondolni sem akarnak a hidegebb, esősebb hónapokra. A helyzet azonban az, hogy annak ellenére, hogy még nem tüsszög-köhög mindenki a környezetünkben, már most érdemes lehet beadatni az influenzaoltást, mert könnyen előfordulhat, hogy mire észbe kapunk, már késő lesz.

Az amerikai járványügyi központ, a CDC ajánlása szerint az az ideális, ha október vége előtt megszerezzük a védettséget. Bár a tavalyi adatok szerint a 2018-as védőoltás „csak” 36 százalékos védettséget nyújtott – a gyártók általában 30–90 százalékos védettséget jelölnek meg – még így is emberek millióinak tudta megóvni az egészségét vagy akár az életét. A CDC adatai szerint egyébként az Egyesült Államokban csak a felnőttek 45,3 százaléka kapott a védőoltásból, amely alaposan elmarad a szervezet által ideálisnak gondolt 70 százalékos célszámtól, ennek ellenére az amerikai szakemberek azt mondják, már ekkora átoltottság mellett is látványos volt a védőoltás hatása.

Az influenza elleni védőoltás évről évre más összetételű (Fotó: iStockphoto)

Tavaly kaptam influenza elleni oltást, az nem elég?

Sajnos nem, az influenza vírusai ugyanis könnyedén képesek mutálódni. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szakértői minden évben összeülnek és megvitatják, hogy mely vírustörzsek elleni vakcinákat javasolják alkalmazni a védőoltásokban. A H3N2 nevű vírustörzs – amely az A-típusú influenza kialakulásáért felelős – például annyit változott viszonylag rövid idő alatt, hogy csak emiatt egy hónapot csúszott a WHO szakembereinek tanácskozása.

Erre azért volt szükség, mert az egészségügyi adatokból kiderült, hogy a H3N2 egy alcsoportja éppen „feljövőben van”, így az idei influenza elleni oltásokba bekerült egyrészt az ezt gátló vakcina, valamint a nemrég felfedezett H1N1 elleni oltóanyag is. Tehát aki tavaly kapott védőoltást, annak is érdemes újat felíratnia, mert a 2018-as ezek ellen még nem véd.

Az influenza elleni oltás beadását követően körülbelül egy hétre van szükség, mire kiépül a megfelelő védettség, az injekciót azonban az orvosok nem adják be akkor, amikor a járvány már észlelhetően megjelent a társadalom tagjai között, így aki most lép, elébe mehet a problémának. Minél többen oltatják be magukat, annál valószínűbb, hogy sikerül megelőzni egy esetleges járványt. A védőoltást hat hónapos kortól már be lehet adni, de kismamák is megkaphatják. Különösen fontos a 60 évnél idősebbek oltása is.

Fontos megjegyezni, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható vakcinák mindegyike ugyanazon vírustörzsek ellen véd, így nincs szükség egy konkrét típusú védőoltásra – kivéve természetesen, ha valamilyen összetevővel szemben érzékenység, allergia áll fenn. A védőoltást a háziorvos írhatja fel, így természetesen vele érdemes konzultálni esetleges mellékhatásokról, ellenjavallatokról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top