Egészség

Élő szeszkazánná változtatták az antibiotikumok

Az amerikai férfi évekig folyamatosan részeg volt, pedig egy korty alkoholt sem ivott.

Évekig folyamatosan részeg volt egy 46 éves amerikai férfi, pedig nem is ivott – írja a Vice híre alapján a 24.hu. Az orvosok szerint az antibiotikumok okozhatták nála ezt a furcsa állapotot: legalábbis erre utal, hogy különös kálváriája 2011 januárjában kezdődött, nem sokkal azután, hogy egy ujjsérülés miatt végigcsinált egy komolyabb gyógyszerkúrát.

Fotó: Unsplash

A férfinak szokatlan tünetei voltak: leromlott a memóriája, az agya néha teljesen ködössé vált, depressziós és agresszív lett. Kezelőorvosai évekig nem tudták, mi baja lehet, végül csak véletlenül derült ki, mi folyik a szervezetében. 2014-ben elküldték egy pszichiáterhez, aki antidepresszánst írt fel neki. Nem sokkal később a rendőrök megállították a kocsiját, mert azt gyanították, hogy részegen vezet. Bár esküdözött, hogy nem ivott egy kortyot sem, az alkoholszonda azt mutatta, hogy 11-14 italt fogyasztott el, mielőtt volánhoz ült volna, ezért letartóztatták.

A férfi ezek után az összes létező egészségügyi tesztet elvégeztette magán. Az egyik vizsgálat meglepő eredményt hozott, a Saccharomyces cerevisiae gomba jelenlétét mutatta ki a székletében. Ezt a gombát a sörfőzők élesztőjeként ismerik, ez alakítja át az erjesztett gabonában lévő szénhidrátot alkohollá.

Mint kiderült, a férfinak autoerjesztő szindrómája (auto-brewery syndrome, ABS) volt. A szervezete alkohollá alakította az összes szénhidrátot, amit elfogyasztott: az okozta, hogy három éven keresztül kisebb-nagyobb mértékben, de folyamatosan ittas volt.

A pácienst egy gombaölő gyógyszerrel kezelték, de néhány héttel későbbi visszatértek a tünetek. Ekkor történt a betegség legsúlyosabb epizódja is: egy alkalommal annyira felment a férfi véralkoholszintje, hogy elesett és beverte a fejét, amitől belső vérzés keletkezett a koponyájában. A férfit kórházba szállították, ahol tíz nap alatt felgyógyult a sérülésből. Ezután egy másik gombaölő gyógyszerrel és szénhidrátmentes diétával végre sikerült kigyógyítani az ABS-ből

Az orvosok azt gyanítják, hogy a páciens azért lett autoerjesztő szindrómás, mert az antibiotikumok átalakították a bélflóráját, teret engedve a gombák elszaporodásának.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top