Egészség

Ha pikkelysömöröd van, lesz okod télen selymet hordani!

A pikkelysömör megjelenése sosem jön jókor, de télen picit nehezebb a betegséget kordában tartani. Adunk pár tanácsot, hogy könnyebb legyen az életed.

Pikkelysömör – száraz hámlások a bőrön. Ezek az elszarusodó hámlások foltszerű elváltozásokká (plakkok) állnak össze. A beteg pedig ott áll foltosan, szégyenkezve és azt bizonygatva, hogy bőrbetegsége nem fertőző, és nem veszélyes másokra, még ha nem is szép látvány. Ez az élethosszig tartó, krónikus betegség változó súlyossággal jelentkezhet az évek során, azt azonban megfigyelték a szakemberek, hogy a pszoriázis (pikkelysömör) tünetei télen rosszabbodhatnak.

Még több vitamint!

Ennek több oka is van, az egyik legfontosabb, hogy ilyenkor az immunrendszer gyengébb, a vírusfertőzésekkel való küzdelem pedig épp eléggé lefoglalja a tested ahhoz, hogy a pikkelysömör tünetei felerősödjenek. Ezt ellensúlyozandó, érdemes sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani, ha szükséges, akkor pedig vitaminokkal felturbózni a szervezetedet a hidegebb időszakokra. 

Párásíts!

Nem tesz jót a fűtési szezon sem, amikor a lakások levegője szárazabb, a nyálkahártyát és a bőrt is megviseli, ha nem eléggé párás a levegő. Azokban az időszakokban, amikor ritkábban szellőztetsz, és folyamatosan megy a fűtés, érdemes beszerezned egy párásítót.

A pikkelysömör sem ronthatja el a jó kedvedet télen (Fotó: pexels.com)

Kell a fény

A pszoriázistól szenvedők állapotán sokat segít a napfény, ám télen ebből is kevesebb van. Aki megteheti, nyilván télen is hozzájuthat némi nyári napfényhez – ha van pénze és módja utazni, aki nem, az próbáljon rövid zuhanyokkal és hidratáló tusfürdőkkel javítani bőre állapotán, illetve orvosi felügyelettel fényterápián is részt vehet, ahol mesterséges UVA- illetve UVB-fénnyel kezelik a pácienseket.

Divatozz bátran!

A hideg időben jól felöltözünk, ez azonban a pikkelysömörös, plakkokal tarkított bőrnek nem használ, mivel az így nem képes szellőzni. Érdemes jól megválogatni a ruhád anyagát, ilyenkor a pamutból és a selyemből készült öltözet lehet a nyerő. Ráadásul a pikkelyes bőr könnyen leválhat, ha valamilyen nehezebb anyagú ruha hozzádörzsölődik, emiatt pedig apró, nyílt seb keletkezhet, ami bármikor elfertőződhet.

Ne feledd a kezelést!

Fontos, hogy télen, amikor nadrág és pulóver takarja el a testeden megjelenő foltokat, akkor se hanyagold el a betegséged, mert kezelés nélkül a pszoriázis súlyos egészségi problémákat és belső szervi károsodást okozhat. A legsúlyosabb esetben ízületi elváltozások (artritisz pszoriatika) alakulhatnak ki, de akár szív- és érrendszeri betegséget is okozhat a kezeletlen pikkelysömör. Arról nem is beszélve, hogy megnő a cukorbetegség kialakulásának kockázata.

És főként: pihenj!

A téli időszak velejárója az év végi ünnepek és az azokhoz kapcsolódó rohanás. A rohanás, készülődés pedig elég gyakran vezet stresszes pillanatokhoz, amelyek csak tovább rontanak a pikkelysömörös beteg állapotán. Épp ezért, ha tudod magadról, hogy hajlamos vagy szétizgulni az ünnepeket, lassíts le, készíts időben listát a teendőkről, próbáld megtervezni a tennivalók sorrendjét, és ne félj átadni feladatot másoknak. Hidd el, ezt az idegrendszered és a bőröd egyformán meghálálja!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top