Egészség

Foltos a bőröd? Nézd át ezt a 7 okot!

Minden ötvenedik magyar küzd egy makacs, gyulladásos bőrbetegséggel. Ez a pikkelysömör: nem lehet tőle örökre megszabadulni, de csökkenteni a tüneteket nagyon is.

Még tinédzser voltam, amikor először jöttek elő a foltok – meséli Ági, a ma már huszonöt éves fiatal nő. – Csúnya, viszkető, vörös felületek a karomon és az arcomon, tényleg, mint valami pikkelyek. Hát, nem egy szép látvány, az biztos. Az iskolában nem is nagyon barátkoztak velem, pedig édesanyám mindenkinek elmondta, hogy nem fertőző. De az igazán rossz azután jött, amikor nagyobb lettem. Nem kaptam munkát, és persze a párkeresés is problémás volt. Még jó, hogy a foltok időnként eltűntek. Sajnos csak időnként.

Vakarni sem jó persze (Fotó: Profimedia)

Ági betegsége a pikkelysömör, vagyis psoriasis tipikus esete. Ez a gyulladásos bőrbetegség bizony nagyon meg tudja keseríteni az ember mindennapjait. Nem elég, hogy kellemetlen, de még látszik is, hiszen sokszor a fejen vagy a végtagokon jelenik meg. Ági végül sikerrel kezelte, ami sajnos nem azt jelenti, hogy sosem fogja többet megkeseríteni az életét – ez ugyanis véglegesen nem gyógyítható állapot. A tünetek viszont csökkenthetők, sőt a legjobb az, ha sikerül elérni, hogy minél ritkábban jöjjenek egyáltalán elő. Ennek a kulcsa pedig az életmód.

1. Óvd a bőrödet a sérülésektől!

Káros lehet egy horzsolás, de egy sima napégés is. A bőrgombát időben kezelni kell, ahogyan a gyulladt fogakat vagy mandulát is, mert ezek is alattomosak a betegség szempontjából. Ugyanígy fokozottan veszélyes mindenféle fertőzés.

2. Kerüld a stresszt!

Ezt persze nem egyszerű betartani, hiszen világunk egyszerűen stresszes; ezzel nem tudunk mit tenni. Megpróbálhatjuk csökkenteni a rajtunk lévő nyomást, terhelést, kevesebbet dolgozni, többet pihenni, sportolni. Nem is gondolnánk, a lelki tényező milyen fontos ennél a betegségnél! A magyarázata az, hogy az immunrendszer működését minden stresszhatás befolyásolja.

3. Étkezz egészségesen!

Igen, igazatok van, ez az az általános jó tanács, ami mindenre alkalmazható. De végül is így is van, hiszen szervezetünk abból áll össze, amit megeszünk; csak minőségi táplálékokból lehet egészséges testet felépíteni. Sokan ajánlgatnak kimondottan psoriasisra való diétát, ennek azonban ne dőljünk be: tudományosan még egyiknek sem igazolták a hatását. Az viszont csak jót tehet, ha sok zöldséget eszel, és kerülöd a szénhidrátot, a fehér lisztet, valamint a mesterséges, feldolgozott élelmiszereket. Ugyanígy jótékony hatású az is, ha megszabadulunk a túlsúlytól.

4. Felejtsd el az alkoholt!

Valójában nemigen tudunk vonatkozást mondani, aminek fényében kifejezetten ajánlott alkoholt inni, nos, a pikkelysömör visszaszorítása sem ilyen. Az alkohol irritálja a nyálkahártyát, a gyomrot és a bélrendszert, nem beszélve az idegrendszer stimulálásáról. Mindez igazi időzített bomba psoriasis szempontjából – csakúgy, mint a dohányzás.

5. Vigyázz a gyógyszerekkel!

Lítium, maláriagyógyszer, vérnyomásgyógyszer, nem szteroidos gyulladáscsökkentők… számos gyógyszer van, ami belobbanthatja a tüneteket, ezért mindig konzultáljunk orvossal, bármilyen kezelésről legyen is szó!

6. Nem jó a hideg

Talán nem is gondolnánk, de még az időjárás is hatással van az állapotunkra. A téli hideg kiszárítja a bőrt, így az érintettek helyzete rosszabbodhat. Sapka, sál, kesztyű: ahogy annak idején édesanyánk megtanította! Emellett barátunk a párologtató, de a forró fürdőtől tartózkodni kell.

7. Elfogadás

Itt most nem az önelfogadásra gondolok, inkább a környezet támogató hozzáállására. Sok beteg ugyanis azért csúszik bele a depresszióba, mert az emberek kerülik őt még akkor is, ha tudják, az elváltozás nem fertőző. Ezért mindennél fontosabb, hogy a beteg ne maradjon egyedül a problémájával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top