Egészség

Üvegpalackba szorult egy kisfiú nyelve, elképesztő módszerrel szabadították ki az orvosok

A falánk gyerkőc az utolsó csepp gyümölcslét is ki akarta nyalni az üvegből, de pórul járt.

Túlnyomásos módszerrel mentettek ki szorult helyzetéből egy hannoveri gyermekkórházban egy falánk hétéves fiút, akinek gyümölcslés üvegpalackba szorult a nyelve.

Az Auf der Bult gyermekkórház orvosai óvatosan egy vékony műanyag kanült csúsztattak át a gyermek nyelve és a palack nyaka között, és ezen keresztül 60 milliliter levegőt pumpáltak az üvegbe. Az így keletkezett túlnyomás sérülés nélkül kilökte a palackból a fiú már lilára színeződött és erősen megduzzadt nyelvét. A gyerek 24 óráig megfigyelésre a kórházban maradt, 14 nap múlva azonban már nyoma sem látszott a kínos esetnek.

A hannoveri klinika sürgősségi osztályán az orvosok előbb a palack karimájának síkosításával, a feltételezett vákuum megszüntetésével próbálkoztak, de hiába. A levegőbefecskendezés ötlete úgy jutott Christoph Eich orvos eszébe, hogy egyszer hasonló módon nyitott ki egy üveg bort, amikor nem volt kéznél dugóhúzó.

Nincs adat arról, hogy gyerekek nyelve milyen gyakran szorul palackba. A szakirodalom által leírt esetek többségében azonban az üveg, műanyag vagy fém edényt törik-vágják szét, olykor a tűzoltóság segítségével. A hagyományos módszer azonban nagyobb sérülésveszéllyel jár, többnyire teljes narkózisban, helyi érzéstelenítéssel, sőt intubálással végzik. A túlnyomásos módszer ezzel szemben egyszerű, hatékony és biztonságos.

(MTI)

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top