Egészség
Szponzorált tartalom

Hallottál már az oxidatív stresszről? Ezért fontos, hogy védekezz ellene!

Az oxidatív stressz a sejteket rombolva legyengíti az immunrendszert, és utat enged a különböző megbetegedéseknek. De hogy alakul ki, és mit tehetünk ellene?

Sokat hallhatunk az oxidatív stresszről, azonban azt, hogy valójában mit okoz, már kevesebben tudjuk. Így védekezhetünk a káros hatásai ellen!

Mit okoz az oxidatív stressz?

Az oxidatív sérülések akkor következnek be, amikor a szervezetben felborul a szabadgyökök és az antioxidánsok egyensúlya, és a szabadgyökök túlsúlyba kerülnek. Fontos, hogy tudd: az alkohol, a cigaretta és a stresszes életmód növeli az oxidatív stressz kialakulásénak esélyét.

Az oxidatív stressz hatására a szabadgyökök a sejtekben, a sejtrendszerben károsodást okoznak, innen pedig egyenes az út a megbetegedésekhez. Az immunrendszer legyengülése és különböző betegségek kialakulása is sokszor az oxidatív stressz számlájára írhatók: az érelmeszesedés, a Parkinson-kór, a szívelégtelenség, a szívinfarktus, az Alzheimer-kór és a krónikus fáradtság hátterében nem egyszer oxidatív sérülések állnak.

Lényeges, hogy még időben kiderüljön, ha a szervezetünkben az antioxidánsok és szabadgyökök aránya felborult. Ezt vértesztből és vizelettesztből is ki lehet deríteni, amit évente legalább egyszer érdemes elvégeztetned. Ha azonban inzulinrezisztens, vagy cukorbeteg vagy, esetleg szívproblémáid vannak, vagy gyulladásos betegségekkel küzdesz, jó, ha gyakrabban mész el kivizsgálásra.

Mit tehetünk az oxidatív stressz ellen?

Az oxidatív stressz okozta károkkal, a sejtpusztulással az antioxidánsok vehetik fel a harcot, ezért nem mindegy hogy milyen ételeket eszünk, és miként éljük az életünket. Az étkezéssel bevitt természetes antioxidánsok segítenek megkötni és semlegesíteni a szabadgyököket: vagyis, mi magunk is tehetünk a szervezetet romboló szabadgyökök megállításáért, és az egyensúly visszaállításáért.

Éppen ezért fontos, hogy felhagyjunk a káros szokásainkkal, a dohányzással, az alkoholfogyasztással, stresszkezelő technikákat tanuljunk, és antioxidánsban gazdag ételeket tegyünk a tányérunkra. Magas antioxidánstartalmúak például a flavonoidok, amiket jellemzően a növényekben találunk meg. A flavonoidok hatását régóta kutatják, maga, Szentgyörgyi Albert is végzett vizsgálatokat. A flavonoid neve a flavus, azaz sárga szóból ered, vagyis a magas flavonoidtartalmú zöldségeket könnyen felismerhetjük sárga színükről.

Ahhoz, hogy elegendő mennyiségű antioxidáns jusson a szervezetünkbe, napi szinten nagyobb mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt kellene elfogyasztanunk, ami nem feltétlen kivitelezhető: a Matuzalem étrend-kiegészítő cseppjeivel és kapszuláival azonban könnyedén pótolhatjuk az antioxidánsokat, így a rohanó hétköznapokban is tehetünk az egészségünkért.

A flavonoidok valójában másodlagos anyagcseretermékek, amiket a növények állítanak elő azért, hogy szaporodásukat, növekedésüket biztosítsák, és antioxidáns tulajdonságuk miatt védelmet nyerjenek a különböző stresszhatások, például az időjárás viszontagságai ellen. Egy növény számára stresszhatás lehet a túl száraz, csapadék nélküli időszak, a magas hőmérséklet vagy a különböző betegségek. De a flavonoidok védelmet adhatnak a növények számára a különböző rovaroktól, gombás megbetegedésektől is.

Értékes flavonoidokat nyertek már ki a növények szárából, leveléből, kérgéből, szirmából, terméséből és gyökeréből is. Fontos azonban, hogy nemcsak belülről, kívülről is érdemes védened a bőrödet a szabad gyökökkel szemben: a Matuzalem krémje és gélje amellett, hogy táplálja, antioxidánsokkal tölti fel a bőrödet.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top