Egészség

Úgy tűnik, végül nem az atombomba nyírja ki a világot, hanem ez!

Ha a valamin azt olvasod „szóját nyomokban tartalmaz”, ne nagyon vedd meg, ha nem muszáj.

Nagyon figyelj, hol vásárolsz élelmet és milyen minőségűt! Nyilvánvalóan nehéz mindent ellenőrizni, de az tudható, hogy ha valamin azt olvasod „szóját nyomokban tartalmaz”, az jó eséllyel génmódosított (GMO) szójáról mesél. 

iStock

Az uniós szabályozás szerint nem jelölésköteles, ha a termékbe véletlenszerűen vagy technikailag elkerülhetetlen módon került GMO, és az nem haladja meg a 0,9%-ot. Emellett azt sem kell jelölni, ha a húst, halat, tejet, tojást adó állatot GMO-s takarmánnyal etették. A GMO-mentes élelmiszerek jelöléséről viszont nincs egységes EU-s szabály, így Ausztria, Németország, Franciaország és Olaszország után hazánk is kidolgozta saját jelölési rendszerét. A rendelet lehetővé teszi, hogy külön jelölést kapjon a 

  • a GMO-mentes élelmiszer, takarmány,
  • az ezekből készült egyes összetett termékek,
  • a GMO-mentes takarmánnyal etetett állatoktól származó hús, hal, tojás, tej,
  • valamint a GMO-mentes méz.

Egy szarvasmarha húsánál például akkor használható a „GMO-mentes termelésből, a hús GMO-mentes takarmánnyal etetett állattól származik” jelölés, ha az állat levágását megelőző legalább egy éven át nem kapott GMO-s takarmányt. A GMO-mentes jelöléssel ellátott növényi eredetű élelmiszer, illetve takarmány pedig legfeljebb csak 0,1%-ban tartalmazhat véletlenszerűen vagy technikailag elkerülhetetlen módon belekerült GMO-t.

Olvasd tovább a cikket, és nézd meg a videót arról Illuzió oldalán, hogyan pusztítják kis pénzért az emberiséget egy-egy húsüzemben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top