Egészség

Ezekben a házakban került ólom a csapvízbe

Az ólom a szerkezeti anyagokból kioldódva kerülhet a csapvízbe.

Régi csövekből kerülhet ólom az egyébként tiszta csapvízbe. Erről Bufa-Dőrr Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértője beszélt az InfoRádióban. A szakember szerint a régebben, 1945 előtt épült házakban fordulhat elő, hogy ólom keveredik a csapvízbe, ha a régi ólomcsöveket nem korszerűsítették az eredeti kiépítés óta.

„Ezek az épületek jellemzően a régi, belvárosi városrészekben találhatók, ahol ugyan a lakások egy részében már kicserélhették a vezetékeket, de az épület belső hálózatában még megtalálhatók az ólomcsövek” – mondta a szakértő. Hozzátette: ez nemcsak budapesti probléma, a megyeszékhelyeken, nagyobb városokban is vannak 1940 előtti épületek, és azt követően is építkezhettek ólomcsövekkel.

Gyerekekre veszélyes lehet (Forrás: PxHere)

A Nemzeti Népegészségügyi Központ másfél éve indított felmérést a csapvíz ólomszennyezettségéről. A kockázati csoportba tartozó, vagyis a régebbi házakban lakó emberek beküldött mintái alapján a csapnyitáskor nyert vízminták 30-40 százaléka szennyezett.

A vízbe került ólom azért veszélyes, mert egyebek mellett a gyerekek intelligenciáját és mentális egészségét is veszélyezteti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top