Egészség
Szponzorált tartalom

Ezekre figyelj, ha otthon edzel a futópadon, a szobakerékpáron és az elliptikus tréneren

Otthon is végezhetsz teljes értékű edzéseket, nem csak az edzőteremben, azonban néhány dolgot érdemes betartanod az egészséged, valamint a hatékonyság érdekében!

Az otthoni edzésnek számos előnye van: költségkímélő, nem kell alkalmazkodnod a terem nyitva tartásához, nem kell várnod a gépekre, hogy felszabaduljanak, és önfeledtebben mozoghatsz. De tény, hogy edző híján sokkal jobban oda kell figyelned a gyakorlatok kivitelezésére, és az edzésed minőségére. Ezekre figyelj, hogy otthon is hatékonyan és biztonságosan sportolhass!

Ne akarj azonnal csúcsot dönteni!

Az első és egyben legfontosabb: tartsd be a fokozatosság elvét! Akár újrakezdő vagy, akár most kezdesz el mozogni, lényeges, hogy ne akarj egyből félmaratonnak megfelelő távokat futni, vagy a szobakerékpáron a Tour de France-t teljesíteni.

A nagy kezdeti lendületnek könnyen sérülés, húzódás és komoly izomláz lehet a vége, ami aztán napokra, rosszabb esetben hetekre is szabotálhatja a rendszeres mozgást. Tehát az egészséged és az edzés hatékonysága érdekében is hagyj időt a testednek, hogy hozzászokjon a rendszeres sporthoz. Az első két hétben heti háromszor 30 perc tökéletesen elegendő, később pedig növelheted az időt, valamint a nehézségi fokozatokat is a gépeken.

Melegíts be!

Ha jártál már edzőteremben, jó eséllyel nem újdonság számodra, hogy sokan szeretik megspórolni a bemelegítést, és a levezetést, nyújtást is. Pedig mindkettőnek fontos szerepe van: az izmok átmozgatásával felkészítheted a testedet az edzésre, és megelőzheted a sérüléseket, csak úgy, mint a nyújtással.

Mielőtt nekiállsz futni a futópadon, bemelegítésként 10 perc könnyű sétát tegyél, majd növeld az intenzitást és az ellenállást. A szobakerékpáron se a legerősebb fokozattal kezd, és ha elliptikus trénered van, ott se spórold meg a bemelegítést: mozgasd át az ízületeidet, hogy megelőzd a húzódásokat, és kezdj a legalacsonyabb ellenállással.

Figyeld a pulzusodat!

A futás, a kerékpározás és a lépcsőzés jót tesznek a vérkeringésnek, a szívnek, növelik a tüdő kapacitását, erősítik az immunrendszert, vagyis az egész szervezetedet ellenállóbbá teheted. Ha az egészséged és az állóképességed növelésén kívül fogyni is szeretnél, és az alakodat is formálnád, akkor jó szolgálatot tehet a gépekbe épített pulzusmérő.

Fokozatosan emeld a pulzusodat és tartsd szinten, ugyanis a fogyás akkor indul be, ha a pulzusod az edzés alatt a zsírégető tartományban marad legalább 40 percen keresztül. A zsírégető tartomány mindenkinél más, amit a következőképpen számíthatsz ki: vond ki az életkorodat 220-ból, így megkapod a maximális pulzusszámot, majd a kapott eredmény 65-75 százalékát tekintheted a te zsírégető tartományodnak.

Megbízható helyről vásárolj!

Fontos, hogy olyan helyen vásárolj kardiogépet, amiről tudod, hogy ha bármilyen kérdésed, problémád van, elérhető az ügyfélszolgálat, és készséggel segítenek. Lehet, hogy egy-egy no name internetes áruház kifejezetten alacsony árakkal kecsegtet, de ne feledd: néha csak utólag derül ki, hogy a termékeken kívül szolgáltatás nincs mögötte. Azt is tartsd észben, hogy a túl olcsó gépet jó eséllyel nem tudod sokáig használni, másrészt a garanciális problémákat sem feltétlen olyan egyszerű egyeztetni egy ismeretlen webáruházzal, ami sok idődet és energiádat elveheti.

Próbáld ki, mielőtt megveszed!

Fontos, hogy olyan fitneszgépet vegyél otthonra, amit a boltban már kipróbáltál! A szobakerékpár esetében nélkülözhetetlen, hogy az ülése ergonomikus, kényelmes legyen, és a kormányát is be tudd állítani a megfelelő dőlésszögbe. Arra is ügyelj, hogy az ülésmagasságot úgy állítsd be, hogy tekerés közben a térded ne legyen teljesen nyújtva, de ne is kelljen erősen behajlítanod.

Ha az elliptikus trénert választod otthoni gépnek, érdemes olyan mellett döntened, amin többféle fokozat és program közül választhatsz, és használat után összecsukhatod, elteheted. Ugyanezt vedd figyelembe a futópadnál is, hiszen ha kicsi a lakásod, minden négyzetméternyi hely számít.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top