Egészség

Ez a zöldség lesz 2020 slágerélelmiszere

A fehérrépa általában nem a legdivatosabb alapanyagok egyikeként él a fejünkben, de jobb, ha megbarátkozunk vele, hogy a zöldség ázsiója sokat fog emelkedni a közeljövőben.

Most úgy tűnik, a brit csúcsgasztronómia legújabb sztárja a fehérrépa, és természetesen a belőle készült ételek. Ráadásul a sztárséfek nem is az itthon leginkább a vasárnapi húslevesből jól ismert fehérrépagyökérből, hanem a zöldjéből kezdtek el alkotni. Ezért különösebben ne lepődjünk meg, ha a jóval fennköltebben hangzó olasz, cime di rapa elnevezéssel találkozunk a közeljövő divatos receptjeiben. Ekkor a nálunk is kapható, „mezei” fehérrépára kell majd gondolni.

Hogy a zöldség zöldje máris mekkora hirtelen jött népszerűségnek örvend a szigetországban, jól mutatja, hogy a vásárlók hajlandóak akár 10 fontot (átszámolva majdnem 4 ezer forintot) is kifizetni kilójáért. Míg a fehérrépát korábban legfeljebb néhány menő séf speciális, ritka alapanyagként használta, ma már egyre több brit háziasszony is próbálkozik otthon a belőle készült fogásokkal.

A fehérrépának egyébként számtalan előnye van, köztük az, hogy igen sokféleképpen lehet hasznosítani. Nem véletlenül mind az olasz, mind a spanyol, de ugyanúgy a koreai konyha egyik fontos alapanyaga. A sztárséf, Giorgio Locatelli a brit lapoknak azt nyilatkozta, hogy a fehérrépa leveleinek fogyasztása az olasz Pulgia környékén például régóta bevett szokás. A londoni West Enden a nevét viselő Michelin-csillagos étteremben dolgozó séf hozzátette, ő elsősorban sokoldalúsága miatt szeret a kissé kesernyés ízű cime di rapával dolgozni. A feldolgozását is könnyűnek találja, nem is érti, a hétköznapok során eddig miért nem fogyasztottuk többet belőle.

Akárcsak Locatelli éttermében, London más luxuséttermeiben is előkelő helyre kerültek a menüsorokon a fehérrépa felhasználásával készült ételek. Van, ahol a főétel részeként szolgálják fel, például csirkemájjal párosítva, máshol hallal és chilivel együtt kerül a tányérra. Így már csak az a kérdés, hogy a fehérrépás trend Nagy-Britannia határain túlmenően mikor éri utol a hétköznapi emberek számára is elérhető vendéglátást, és meghódítja-e a háziasszonyok otthoni konyháit is. 

Via Metro.co.uk 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top