Egészség
Szponzorált tartalom

Életed megrontója? Így előzd meg az ajakherpeszt!

Mindig a legrosszabbkor jelenik meg? Nem tudod, mit vess be az ajakherpesszel szemben? Egyáltalán megelőzhető? Segítünk!

Az ajakherpeszt a HSV-1, a herpes simplex vírus egyik fajtája okozza. A megfertőződés általában már a korai gyermekkorban megtörténik.  Az emberek többségénél a HSV-1 vírus egész életük során inaktív marad. Nagyjából háromból egy ember tapasztalja meg ismétlődően a fertőzést, amit könnyű felismerni: általában piros duzzanat formájában jelenik meg, amelyen hólyagok alakulnak ki az ajkak és a száj körül. 

A vírus reaktiválását okozhatja fertőző betegség, UV-sugárzás, menstruáció, hormonális és pszichés tényezők.

Fotó: iStock

Az ajakherpesz általában magától, 7-10 nap alatt elmúlik, de ha szeretnénk elkerülni a bizsergő, fájdalommal, viszketéssel járó állapotot, vagy épp harcolunk az állandóan visszatérő ajakherpesz ellen, akkor épp itt az ideje, hogy kellő figyelmet fordítsunk rá.

Lépj időben!

Az antivirális készítmények megakadályozzák a vírusok terjedését, de ezek a szerek csak akkor hatnak, ha idejében, vagyis a herpesz megjelenésétől számított két-három napon belül elkezdjük alkalmazni őket.

Mit tehetünk?

  • Ügyeljünk a higiéniára, különösen, ha a környezetünkben valakinek herpesze van. Mindig alaposan mossunk kezet, és csak a saját evőeszközünket, poharunkat használjuk!
  • Amennyiben tudjuk, hogy rendszeresen kialakul herpesz az ajkunkon, mindig legyen kéznél megfelelő készítmény.

Fontos! A hólyagok tartalma fertőző. Ha megérintjük, kapargatjuk, akkor a vírusok átterjedhetnek a test többi részére, például a szembe. A hólyagokhoz tilos hozzáérni!

Állandó herpeszgondok télen

Ha tudjuk, hogy a téli időszakban hajlamosabbak vagyunk arra, hogy ajakherpeszünk legyen, viseljünk sálat, hogy elkerüljük a hideg idővel, a száraz levegővel és a téli széllel történő érintkezést, ami kiszáríthatja az ajkakat. Használjunk ajakvédő terméket, hogy fenntartsuk az ajkak hidratáltságát.

Ajakherpesz nyáron is?

A nap felől érkező ultraviola (UV-) sugárzás nemcsak a bőrt károsíthatja, de a napsugárzás ajakherpeszt is előidézhet. Harcoljunk ellene napvédő hatású ajakbalzsam használatával, széles karimájú kalap viselésével és napernyővel.

Az örök mumus: stressz

Sajnos a stressz megviselheti az immunrendszert is. És ha az immunrendszer meggyengül, esélyt adunk az alvó állapotban lévő ajakherpesz alattomos támadásának. Vezessük le a mindennapos stresszt sporttal, jógával, relaxálással. Hagyjunk időt magunknak és a kikapcsolódásnak!

Aludjunk napi 7-8 órát

Az alváshiány is az ajakherpeszt előidéző tényező lehet. A stresszhez hasonlóan a kimerültség is megtépázhatja az immunrendszert, így könnyű prédává válhatunk az ajakherpesz kiújulása szempontjából. Fontos, hogy kellő időt fordítsunk a pihenésre, ne feledjük, a felnőtteknek a napi 7-8 óra pihentető alvás elengedhetetlen!

Summa summárum: figyeljünk magunkra, sportoljunk, igyunk elegendő, napi 2-2,5 liter folyadékot, együnk sok tápláló zöldséget és gyümölcsöt. Támogassuk immunrendszerünket, és akkor elkerülhetjük az ajakherpesszel járó kellemetlenségeket!

(Nyitókép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top