Egészség
Szponzorált tartalom

Tegyél a visszatérő ajakherpesz ellen – 5 bevált tipp

Állandó harcot folytatsz a visszatérő ajakherpeszeddel? Tanácstalan vagy, mit tehetnél ellene? Adunk öt szuper tippet!

Mi az az ajakherpesz?

A herpeszt, vagy más néven ajakherpeszt a HSV-1 vírus okozza, és az előfordulása meglehetősen gyakori. Könnyű felismerni, mivel általában piros duzzanat formájában jelenik meg, amelyen hólyagok alakulnak ki az ajkak és a száj körül. Emellett tapasztalhatunk bizsergő, égő, viszkető érzést is, de láz, gyengeség és nyirokcsomó-duzzanat is felléphet.

Tudtad? Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint évente 20 millió ember fertőződik meg herpeszvírussal.

Fotó: iStock

A legtöbb ember nagyon fiatal korban fertőződik meg a HSV-1 vírussal, általában a bőrnek egy, a vírust terjesztő felnőtt bőrével történő érintkezésével. A vírus számos módon terjedhet: csókolózás során, vagy olyan eszközök megosztásával, mint a fogkefe, vizes palackok, ivópoharak és az étkészlet. Szintén lehetséges a HSV-1 vírust a szájról a nemi szervekre, a szemekre és a test más részeire átterjeszteni.

A HSV-1 nem gyógyítható. De az ajakherpesz általában kezelés nélkül elmúlik, 7-10 nap alatt folyik le, de akár 2 hétig is eltarthat.

Miért tér vissza?

A herpesz a szervezetünkben megbújó vírus. Ha egyszer már megfertőződtünk, akkor a vírus a betegség lezajlását követően az életünk végéig jelen van. Időnként újra aktiválódik, előtör és újabb megbetegedést hoz létre.

Ezért lehetséges az, hogy akinek már volt ajakherpesze, azok 30 százalékánál újból és újból elő fog fordulni, és ezt nem lehet kivédeni.

A herpesz jellemzően akkor tér vissza, amikor immunrendszer valamilyen okból meggyengül. A kiújulás okai között szerepel a kimerültség, a stressz, a napégés vagy a menstruáció is.

Mit tegyünk, hogy ne térjen vissza?

A legtöbbet úgy tehetjük, ha odafigyelünk azokra a tényezőkre, amik aktiválhatják a herpeszvírust:

  • Erős UV-sugárzás kerülése: kerüljük az erős napfényt, nyáron az ajkakat és a száj környékét is kenjük be magas faktorszámú naptejjel! A tünetek megelőzése érdekében a szoláriumot is érdemes hanyagolni.
  • Figyeljünk magunkra: a fáradtság, rendszertelen életmód, egészségtelen táplálkozás sok minden más mellett az ajakherpesz kiújulását is előidézheti.
  • Bizonyos ételek legyenek tiltólistán: érdemes kerülni a diófélék, csokoládé, rizs, zselatin fogyasztását, ugyanis ezek melegágyai a herpeszvírus „felébresztésének”.
  • Az immunrendszer legyengülésének megakadályozása: sokszor elég egy kis nátha, hogy előhozza az ajakherpeszt. Az egészséges életmódnak, rendszeres mozgásnak és helyes táplálkozásnak sok más mellett a herpesz elkerülésében is fontos szerepe van.
  • Tartsuk be a szabályokat: ne osszuk meg mással azokat az eszközöket, kozmetikai eszközöket (rúzs, szájfény, borotva), amelyek közvetlenül az ajkainkkal vagy a bőrünkkel vannak kapcsolatban!
  • Ügyeljünk a higiéniára, különösen, ha a környezetünkben valakinek herpesze van. Mindig alaposan mossunk kezet, és csak a saját evőeszközünket, poharunkat használjuk!

Minden óvintézkedés ellenére előfordulhat, hogy kiújul a herpeszünk. Ilyenkor érdemes minél hamarabb elkezdeni a kezelést, így jelentősen lerövidíthetjük a gyógyulási folyamatot, és elkerülhetjük a fájdalmas hólyagocskák megjelenését. Az aciklovir és más antivirális szerek csak a vírus aktív szakaszában hatásosak.

(Nyitókép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top