Egészség
Szponzorált tartalom

Mindent az ajakherpeszről – okai, tünetei, kezelése

Égő, viszkető érzés, fájdalmas hólyagok az ajkakon? Bizonyára sok mindenkinek ismerősek ezek a kellemetlen, zavaró tünetek. Hogy vegyük fel a kesztyűt a makacs ajakherpesszel szemben? Mondjuk!

Mi az ajakherpesz?

A herpeszt, vagy más néven ajakherpeszt a HSV-1 vírus okozza, és az előfordulása meglehetősen gyakori. Könnyű felismerni, mivel általában piros duzzanat formájában jelenik meg, amelyen hólyagok alakulnak ki az ajkak és a száj körül.

Tudtad? Egy kezeletlen ajakherpesz fejlődése jellemzően öt jól elkülöníthető szakaszra bontható, amely 7-10 nap alatt megy végbe, de akár 2 hétig is eltarthat.

Fotó: iStock

Az ajakherpesz okai

Ha a megfertőződésre sor kerül, a herpeszvírus egy egész életen át a testünkben marad, ami általában egy, a szájban, vagy annak környékén található.

A legtöbben már gyermekkorban megfertőződünk az ajakherpesz vírusával, ami a bőr felső sejtrétegét támadja meg, ott hólyagokat képez, a bőrön keresztül átjutva az idegpályákba kerül, és ha az immunrendszer legyengül, aktiválódik, azaz az idegpályákon keresztül újra a bőrfelszínre jut, és ott ismét hólyagokat képez.

Bizonyos hatásokra aktiválódhat és megfertőzi a bőrsejteket

Ezek közé a hatások közé tartozik a legyengült immunrendszer, a stressz, a betegségek, a láz, a műtéti beavatkozások, a napsütés és a menstruációs ciklusok is.

Tudtad? A Föld teljes lakosságának közel 98 százaléka hordozza a HSV-1 vírust, de a herpesz mindössze 3-ból 1 embernél aktiválódik újra és újra.

Mik a tünetek?

2-7 napos lappangási idő után a szájzugban, az ajkakon fájdalmas bőrpír és duzzanat, égő, viszkető, gombostűfejnyi hólyagok jelenhetnek meg, amik átlátszó, világossárga folyadékot tartalmaznak. A hólyagok néhány nap alatt megnyílnak, a helyükön fájdalmas, nehezen gyógyuló, apró fekélyek maradnak vissza. A bőrtünetek mellett hőemelkedés, láz, rossz közérzet, a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása is előfordulhat. A herpesz önmagától is elmúlik, de vírusellenes szerek adásával a gyógyulás folyamata felgyorsítható, a tünetek enyhíthetők.

Fontos! Mindenképpen meg kell várni, amíg a hólyagok leszáradnak és begyógyulnak. Nem szabad a hólyagokat kaparni, tépkedni.

Ne vegyünk félvállról, kezdjük meg a kezelést minél előbb!

Sajnos a HSV-1 nem gyógyítható, de kezelhető! Ajakherpesz esetén érdemes már a legelső tünetek jelentkezésekor megkezdeni a kezelést. Erre alkalmasak azok a gyógyszeres készítmények, amelyek enyhítik az égő-, viszkető érzést, védik a sérült bőrt a szennyeződésektől és baktériumoktól.

Jegyezd meg! Ha már érezed a száj szélén a bizsergető és égető érzést, alkalmazz antivirális (vírusellenes) hatóanyagú herpeszkrémeket.  Fontos, hogy vattapálcával vidd fel a kenőcsöt, ne kézzel érintsd a hólyagocskákat.

Tegyünk magunkért, előzzük meg a bajt!

  • Az egészséges életmód, sport és kiegyensúlyozott táplálkozás erősíti az immunrendszert, megakadályozza a herpesz kialakulását.
  • Mindig mossunk kezet!
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top