Egészség

Béres Alexandra: „Az ünnepek alatt nem lehetnek kényszeres elvárásaink”

Mit eszik egy személyi vagy fitneszedző karácsonykor? Lecsúszhat egy-két bejgli, szaloncukor és zserbó? Hogyan tartsuk magunkat formában az ünnepi időszakban? Béres Alexandra, Gökler Kriszti és Katus Attila válaszolt minden kérdésünkre!

Az ünnepek közeledtével sokan felhagynak a diétájukkal, az egészséges életmóddal, és mértéktelen habzsolásba kezdenek, eltunyulnak. A karácsonyi ételeknek valóban nehéz ellenállni, de ilyenkor is lehet tudatosan táplálkozni, és a mozgással sem kell teljes mértékben felhagyni. Megkérdeztünk három ismert edzőt, náluk belefér-e egy kis bűnözés a karácsonyba, mennyit mozognak ilyenkor, és milyen tanácsaik vannak az ünnepi időszakra.

Béres Alexandra: „Nem kell, hogy görcs legyen bennünk”

A fitneszedző egész évben nagyon sokat mozog, és odafigyel a táplálkozására. „Megvannak a saját szabályaim arra, hogy mikor mit és hogyan fogyasztok, de úgy gondolom, hogy az élet arról szól, hogy egyensúlyt teremtsünk, és nem kell, hogy görcs legyen bennünk, csak mert egészségesen szeretnénk élni. Az ünnepek alatt nem lehetnek kényszeres elvárásaink, mert ezek a napok arról szólnak, hogy a családdal vagyunk” – mondja az nlc-nek Béres Alexandra, aki a karácsonyt a családjának és a pihenésnek szenteli, de fontosnak tartja, hogy előtte és utána is elegendő mozgást csempésszen az életébe.

Béres Alexandra különleges ételeket készít lányainak karácsonyra (Fotó: Béres Alexandra)

A sport szeretete ugyanakkor nem zárja ki nála azt, hogy karácsonykor engedményeket tegyen magának. A kétgyermekes anyuka szokott főzni, és szereti az ünnepi készülődést. „Szeretem a családom napját szebbé tenni valamilyen finomsággal, előre kitalálni a karácsonyi menüt – magyarázza Alexandra, hangsúlyozva, hogy nála egy fontos szabály van, amit ilyenkor meg szokott szegni. – Én egész évben nem eszem édességet és cukrot. Három alkalom van, amikor viszont igen: a két gyerekem szülinapja és a karácsony.”

Mint mondja, karácsonykor belefér egy-két szaloncukor elfogyasztása, de nem készít külön édességet, mivel az annyi helyről kerül náluk az asztalra, hogy nincs rá szükség. Általában terülj-terülj asztalkám van náluk, az ünnepre az egész család összegyűlik, de az idei menüt még nem találta ki, amikor beszélgetünk. Az ételek készítésénél ugyanakkor szem előtt tartja a tudatos, minőségi táplálkozást.

„Én azt gondolom, hogy ha valami egészséges, az nem zárja ki, hogy finom is legyen. Nekem karácsonykor azon van a fókusz, hogy nagyon ízletes ételeket készítsek, de nem tudom magamat meghazudtolni, nem tudok másként gondolkodni, mint ahogy eleve szoktam – jegyzi meg Alexandra. – A három nap közül az egyiken biztos, hogy van halászlé. Emellett kicsit különlegesebb fogásokat szoktam készíteni, például gesztenye-, szilva- vagy az édesburgonya-levest. A főétel általában hal vagy kacsasült lila káposztával.”

Béres Alexandra úgy véli, karácsonykor fontos a mértéktartás, de nem szabad olyan elvárásokat támasztani, amelyek nekünk nem jók. A karácsony pont arról szól, hogy el tudjunk engedni mindent, és a szereteté legyen a főszerep. Ha lecsúszott pár szem szaloncukor vagy néhány szelet bejgli, attól még december 27-én el lehet menni kocogni, vagy lehet kompenzálni egy szigorúbb étrenddel az ünnepi kicsapongásokat.

Béres Alexandra

Fotó: Dömötör Csaba

Katus Attila: „Ha sok karácsonyt akarunk megérni, akkor érdemes egy picit visszafogni magunkat”

„Mindig sportolok, sőt ha ünnepek vannak, és több az időm, mert éppen nincs annyi munkám, még több energiát fektetek a mozgásba” – mondja Katus Attila. Ahogy egész évben, ő karácsonykor is odafigyel arra, hogy mit eszik, de ez nem azt jelenti, hogy ne engedné meg magának az ünnepi fogásokat.

Nem minden nap ünnepnap, ha az édesanyám főzni fog valami finomat, akkor azt meg fogom enni. Nem várom el másoktól sem a tökéletességet az étkezésben, ennek ellenére azt gondolom, hogy mindent lehet és kell testmozgással kompenzálni

– hangsúlyozza a személyi edző, hozzátéve: azt nem tartja jónak, ha az ünnepek az evésről és a tévénézésről szólnak.

Az edző szerint az ünnepi menüt is meg lehetne reformálni, például a süteményeket készíthetjük édesítőszerekkel, vagy választhatjuk a könnyedebb túrós és gyümölcsös változatokat a nagyon nehéz, cukorral teletolt verziók helyett. „Van választásunk! Ha sok karácsonyt akarunk megérni, akkor érdemes egy picit visszafogni magunkat – mondja. – Én is imádom a mézes krémest, és megengedek magamnak egy szelet zserbót vagy bejglit, de mindig testmozgással kompenzálom a kilengéseimet.”

Katus Attila

Katus Attila (Fotó: Nagy Zoltán)

Katus Attila szerint fontos, hogy az ünnepek alatt ne legyünk mértéktelenek, mert az nem tesz jót: a sok étel elnyomhat, az emésztés rengeteg energiát von el. A mozgásra meg kell találni azokat a napokat, amikor picit csendesebb a családi élet. Otthon is lehet testmozgást végezni, és ha a család együtt van, lehet közös időtöltésben is gondolkodni, például korcsolyázásban, téli sportokban, közös sétákban, kutyasétáltatásokban, kirándulásokban, úszásban. „Keresni kell az aktív együttlét lehetőségeit” – hangsúlyozza az edző.

Gökler Kriszti: „Pár nap pihenés belefér”

Gökler Kriszti személyi edző és vlogger egyáltalán nem veszi szigorúan ilyenkor az életmódját, hagy magának időt és teret a pihenésre és a finom ételekre. „Úgy gondolom, ez a pár nap már nem oszt, nem szoroz ilyenkor” – mondja.

Az edzőnél korábban a hagyományos karácsonyi ételek domináltak az ünnepi asztalon, életmódjának köszönhetően azonban a családja étkezései is átalakultak. „Egy kicsit máshogy néz ki nálunk az ünnepi asztal. Most már helyet kapnak a menüben a natúr húsok, a párolt zöldségek, a barna rizs, a bulgur és más alternatív köretek is az olajos vagy nagyon zsíros ételek helyett” – mondja az edző, aki a karácsonyt még Debrecenben, a szüleinél szokta tölteni, ezért nem szokott főzni. Sütni viszont igen, például linzert.

A rendszeres mozgást Kriszti az ünnepek alatt is fontosnak tartja, a két ünnep között is elég sokat szokott edzeni: „Ilyenkor több időm van rá, és ezt szeretem kihasználni. A vendégeimnek ugyanakkor azt mondom, hogy az a pár nap pihenés nem gond, ha rendszeres a mozgás az életükben.” Gökler Kriszti szerint már egy kutyasétáltatás vagy egy hosszabb séta is jót tud tenni az ünnepi időszakban. Mindezek mellett persze a mértéktartás is fontos.

Sokan belebuknak a karácsony utáni életmódváltásba, de miért?

Az ünnepek után divatos megfogadni, hogy életmódváltásba, fogyókúrába kezdünk, de a legtöbben néhány nap vagy hét után belebuknak a küldetésbe. Az edzőktől azt is megkérdeztük, mi a leggyakoribb hiba, amit az emberek elkövetnek a nagy elhatározás után.

Béres Alexandra szerint az egyik gond az, hogy sokan nem alakítanak ki szokásokat, nincs átgondoltság az elhatározásukban. A másik, hogy túl nagy lendülettel kezdenek bele. „Ha olyat kívánunk, ami nehéz, abból egy idő után ki akarunk törni. Szerintem sokkal jobb olyat kívánni magunktól, amiről el tudjuk képzelni, hogy egy vagy öt év múlva is teljesíteni tudjuk” – magyarázza a fitneszedző.

Gökler Kriszti is úgy véli, hogy nem lehet heti hétszer edzeni, és drasztikusan megváltoztatni az étrendünket egyik napról a másikra. „Nyolc évvel ezelőtt én is karácsony utáni életmódváltó voltam, ezért vannak tapasztalataim. Azt tanácsolnám, hogy apró lépésekben, fokozatosan változtassunk” – mondja a személyi edző.

„Sok emberben van félelem a lemondás és a küzdelem miatt. Sokan választják a könnyebbik utat, és tologatják inkább a dolgot. Elkezdeni, újrakezdeni mindig nehéz, én ezért nem is szoktam abbahagyni, mert tudom, hogy ha kihagynék egy hetet, akkor nehezen tudnék újra hozzálátni” – vélekedik Katus Attila. Az edző szerint az emberek szeretik halogatni az életmódváltást, így jó, ha van valaki, akivel együtt sportolunk, mert egymás motiválása is fontos a siker elérésében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top