Egészség

Azt hitte, a vizsgák és a stressz miatt fáradt, de kiderült, hogy rákos

Nagyon jól tette, hogy mégis idejében orvoshoz fordult.

Anna Maria Szalay a jogi egyetemre járt, rengeteg komoly vizsgája volt, emellett pedig részmunkaidőben dolgozott is. Először azt gondolta, hogy a sok stressz az oka annak, hogy állandón fáradt. Ám a fáradtság egy idő után annyira elhatalmasodott rajta, hogy muszáj volt elmennie a háziorvoshoz.

Először nem tudták, mi lehet a probléma, többször visszament, és sokféle vizsgálaton átesett, mire kiderült: petefészekrákja van. Azért volt ilyen nehéz diagnosztizálni, mert Anna még csak 19 éves, és a betegség ritkán jellemző a 15-19 éves korosztályra.

A lányt megműtötték, utána kemoterápiás kezelésen esett át, amit nagyon nehezen viselt. Ezalatt sajnos ott kellett hagynia az iskolát. Most, hogy felépült, úgy döntött, új életet kezd, és Oxford helyett, ahol felnőtt és eddig tanult, most  a Sussexi Egyetemen tanul üzleti, és vezetési jogot. Szüksége volt a változásra, mert a korábbi életében túl sok minden emlékeztette a betegségre.

Kép forrása: Anna Maria Szalay

A petefészekrákot nehéz felismerni, mert a tünetei elég általánosak, fáradékonyság, rossz étvágy, telítettségérzés, fogyás. Ezért kiemelten fontos, hogy orvoshoz forduljunk és kivizsgáltassuk magunkat, ha valami nincs rendben. Készült is egy kampány Kate Winslet hangjával, aki 2017-ben elvesztette az édesanyját a betegség miatt. A videó is arra ösztönzi a nőket, hogy bízzanak az ösztöneiben, és menjenek a orvoshoz, ha attól tartanak, hogy valami nincs rendben. Rámutat arra, hogy az Egyesült Királyságban kétóránként egy nő meghal petefészekrákban.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top