Egészség

Durva egészségügyi problémákat okozhat az SMS-nyak

A legjobb, ha korlátozzuk a mobiltelefon-használatot, és változatos pozíciókban használjuk a készülékünket.

Egyre elterjedtebb a krónikus fejfájás minden generáció körében, ennek csak részben a stressz az oka. Feszült és görcsös fejfájást okozhat a köznyelvben csak „SMS-nyak”-nak nevezett keresztelt mozgásszervi deformitás. „Kutatások szerint a mai fiatalok átlagosan napi 4 órát töltenek azzal, hogy telefonjuk kijelzőjét nézik. Egy adott pozícióban merevednek meg, ebben a fej- és nyaktartásban előrebiccentik a fejüket, így egy adott ponton megtörik a nyak”mondta el Fövenyesi Krisztina rehabilitációs szakember-mozgásterapeuta a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Fotó: illusztráció, iStock

A szakember szerint a túlzott mobilozástól a 7 csigolya között kialakul egy töréspont, amely komolyan megterheli a nyaki gerincet, a túlterheléstől ellapolnak a csigolyák közötti kis korongok, és ez a későbbiekben sérvesedéshez vezet, beindítja a degeneratív folyamatokat. A túlzott mobilhasználat a gyerekeknél krónikus fejfájást, izomfájdalmakat, feszüléseket okozhat, ami a későbbiekben tovább terjedhet az egész testünkre.

A mobilhasználattal kapcsolatban csak annyit kell tennünk, hogy a mobiltelefont nem a mellünknél tartva olvassuk, hanem a szemünk magasságában tartjuk, így fejünk marad a maga normális fiziológiás pozíciójában, és a telefonnal alkalmazkodunk hozzá. Ez a megoldás a nyaki problémát ugyan megoldja, de vállproblémákhoz vezethet. A szakember szerint a valódi megoldás az, ha korlátozzuk a mobiltelefon-használatot, és változatos pozíciókban használjuk a készülékünket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top