Egészség

Kaotikus helyzetet teremtett a patikákban az elektronikus recept

Nem tudják kiváltani gyógyszereiket a páciensek. A hiányos törvények mellett az elektronikus rendszer bizonytalansága is gondot okoz.

Az orvosoknak már jó ideje elektronikusan, az úgynevezett E-térbe kell felírniuk a gyógyszereket, és erről csak felírási igazolást adni a betegeknek. Januártól ezt már csak azok kapják, akik kérik, mert látni akarják, hogy mit kaptak, és azt mennyi ideig kell szedniük. Magát a gyógyszert elviekben e -személyivel vagy régi személyi igazolvánnyal és a taj-kártya egyidejű felmutatásával válthatják ki.

A Népszava ír arról, hogy a rendszer év elején nyögvenyelősen működik. „Sokan meglepődnek, hogy felírási igazolás és meghatalmazás híján nem vihetik magukkal a szükséges gyógyszereket – nyilatkozta egy gyógyszertár vezetője, aki azt is tapasztalja, hogy az orvosok nem szívesen adnak felírási igazolást a betegeknek. – A napokban egy idős férfi tolókocsihoz kötött daganatos feleségének a kábító-hatású fájdalomcsillapítóit akarta elvinni. Neki ugyan volt érvényes elektronikus felírása, de nem volt se érvényes receptje, se meghatalmazása, ezért azt nem adhattuk ki. Hiába jár már évek óta hozzánk a férj a feleség gyógyszereiért, vissza kellett küldenünk a szakorvoshoz papírreceptért. Abba bele sem merek gondolni, hogy akkor mit tennék, ha életmentő gyógyszer esetében kerülnék hasonló helyzetbe” – mondja a gyógyszerésznő.

Kaotikus helyzet a patikákban (Fotó: iStock)

Az is problémákat okoz, hogy januártól a 14 éven aluli gyerekek, illetve az ágyhoz kötöttek orvosságainak kiváltása az e-térből csak úgy lehetséges, ha papírvénnyel, vagy azt helyettesítő felírási igazolással, vagy ezek hiányában meghatalmazással érkezik valaki a patikába. A szükséges meghatalmazást is az E-térben kellene rögzíteniük a betegeknek, csakhogy ez a lehetőség még nem működik. A Népszava úgy tudja: az ehhez szükséges informatikai fejlesztés elkészült, de amíg a tárca nem készíti el a bevezetéséhez szükséges rendeletet, addig azt nem kapcsolhatják be a rendszer üzemeltetői. A kormányablakok dolgozói nem is tudtak arról, hogy pontosan mit is kéne tenniük, ha egy ügyfél ebben a segítségüket kérné.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top