Egészség

Kétszer is újraélesztett egy síversenyzőt Tamás

A 30 éves katona azonnal tudta, mit kell tennie.

Január 23-án rendezték meg Eplényben a Magyar Honvédség Síbajnokságát, amelyen Sárfi Tamás hadnagy két alkalommal is sikeresen újraélesztett egy síversenyzőt, aki a célba érkezést követően szívinfarktust kapott – számolt be a Honvédelem.hu.

Mint írják, Sárfi hadnagy lélekjelenlétének, bátor, határozott és szakszerű fellépésének köszönhetően mentette meg a versenyző életét. Az orvosoknak már viszonylag stabil állapotban adták át a versenyzőt, akit helikopterrel szállítottak a győri kórházba.

Sárfi Tamás a Blikknek azt mondta, amikor a versenyző eldőlt a célban, nem gondolt semmi rosszra. Aztán amikor nem reagált, kérés nélkül is tudta, mi a dolga. Hozzálátott az újraélesztéshez, és szólt, hogy hívjanak mentőt.

Sárfi Tamás hadnagy (Fotó: Honvédelem.hu)

„Az eszméletlen férfi gyengén ugyan, de végre lélegezni kezdett, azonban nem reagált a külső ingerekre. Egy perccel később ismét leállt a beteg szíve, újrakezdtem a szívmasszázst. Végül a mentő a defibrillátorral, az orvostanhallgató pedig légzéstámogatással segített az újraélesztésben. Amikor visszatért a férfi légzése, keringése, kitisztult a tudata”

– mondta a hadnagy.

Az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred 30 éves testnevelő tisztje szerint az életmentés annak is köszönhető, hogy nemrég végezte el a Harci Életmentő Katona tanfolyamot, de a katonák és a civil versenyzők segítsége, valamint a helyi mentő gyors reagálása is segített.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top