Egészség
Szponzorált tartalom

Erre figyelj a megfázásos időszakban, ha gyereked van (x)

Októbertől májusig különösen oda kell figyelnünk, ha nem szeretnénk a telet a négy fal között tölteni. Bár a kórokozókat nehéz kivédeni, néhány tippünk mégis akad.

A gyerekek könnyen megfáznak, ugyanis az immunrendszerük még nem olyan erős, mint a felnőtteké. De szülőként mi is tehetünk azért néhány dolgot, hogy megelőzzük a náthát és a komolyabb betegségeket.

1. Réteges öltözködés

Amikor a gyerekek óvodások lesznek, az első szabály, amit szülőként megtanulunk az, hogy a gyerekeket rétegesen kell öltöztetni. Ugyanis amíg a babakocsiban ülő gyereket jóval vastagabban öltöztetjük, addig egy óvodásnál már nem feltétlenül kell követnünk ezt a szabályt. Az ok egyszerű: a gyerekek szaladgálnak, kimelegednek, így, ha egyetlen réteg van rajtuk és azon egy vastag kabát, akkor nem lesz mit levenni, amikor megizzadnak. Ha azonban a kabát alatt több vékony réteg lapul, sokkal egyszerűbb levenni a legfelsőt, és ugyanez fordítva is igaz.

2. Immunerősítés

A kicsiknek már nyár végétől érdemes lehet valamilyen immunerősítőt adni, amit aztán az őszi–téli szezon végéig használhatunk. Bár a közösségbe kerülés első éve sajnos nagy valószínűséggel így is betegségekkel tarkított lesz, a gyógyulási időszakot jelentősen lerövidíthetjük.

3. Kézmosás

Triviálisnak tűnik, de tényleg fontos, hogy már az egészen aprók is megtanulják: a kézmosás a higiénia első és legfontosabb lépése. Tanítsuk meg nekik, hogy miért fontos kezet mosni, nem elkapkodva, nem elnagyolva, amihez különböző trükköket is bevethetünk. Ha a bekened a gyereked tenyerét festékkel, azzal szemléltetheted, mennyi kórokozó tapadhat a kezére a nap folyamán. Ha nemcsak elmagyarázod, hanem látja is, mennyi idő alatt tudja lemosni a kezét, jó eséllyel elsajátítja a helyes és alapos kézmosást.

4. Teljes gyógyulás

Ha egy gyerek megállás nélkül köhög, és zöld váladék ürül az orrából, biztos, hogy még nem gyógyult meg – akkor sem, ha már nincs láza. Ezért addig ne vigyük vissza a közösségbe, ameddig nem gyógyult meg teljesen. Lehet, hogy plusz 2-3 napot hiányzunk a munkából, de sokkal jobban járunk, mint ha félig gyógyultan hazahoz valamilyen újabb kórokozót, ami egy felépülőben lévő szerveztet sokkal könnyebben megtámadhat. Arról nem is beszélve, hogy a többi gyereket is megfertőzheti.

5. Játszóházak

Lássuk be, jó eséllyel a játszóházakban lévő játékokat nem törlik át fertőtlenítőszerrel mindegy egyes zárás után. Abban sem lehetsz biztos, hogy más anyuka nem viszi be unaloműzés céljából a már gyógyulófélben lévő gyerekét, aki telefertőzheti az egész játszóházat.

 6. Türelem

A közösségbe kerülés első éve arról szól, hogy a kisgyerek immunrendszere megtanul éles helyzetben, számtalan kórokozó között helyt állni. Bármennyire is erős egy kisgyerek szervezete, ezt az időszakot nem igazán tudjuk megúszni, még akkor sem, ha mindent megteszünk. Nem egy anya, aki már túl van az első óvodai éven, jó eséllyel tud szolgálni olyan történettel, ami arról szól, hogy a gyereke szinte minden hónapban hiányzott az óvodából, miközben a szülő a munkahelye elvesztése miatt aggódott. Légy türelmes, a második év már könnyebb lesz!

Fotó: Profimedia

Fotó: Profimedia

7. Levegő

Bármilyen hideg van, a levegő jót tehet a gyerekeknek: jobb lehet az étvágyuk, erősödhet a tüdejük és kellőképpen el is fáradhatnak a szabad levegőn. Ezért, ha csak nincs farkasordító hideg széllel és esővel kombinálva, akkor érdemes lehet minél több időt a szabadban tölteni.

8. Szellőztetés

Naponta legalább kétszer szellőztessünk, ami nem egyenlő azzal, hogy egy kicsit kinyitjuk az ablakot. Az elhasznált levegőben sokkal jobban terjedhetnek a kórokozók, ráadásul fáradékonyabbak is lehetünk, ha nem szellőztetünk eleget.

MAT-HU-VICKS-20-000005

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top